Feketebodza lekvár
2012. szeptember 15. írta: VegaLife

Feketebodza lekvár

bodzalekvár5.jpgSzívemben melegséggel tölt el a gondolata. :) Rendhagyó, különleges, picit macerás, és nagyon finom lekvárt készítettem bio fekete bodzából. Bio, mert a falucska közepén lévő ház hátsó kertjében a bokor már gyermekkoromban is egyfajta "telekkerítésül" szolgált. Nőtt magától szép nagyra, szinte fa méretűre cseperedve, mindenféle gondozási igény nélkül. Persze akkoriban még nem ismertem, nem tudtam, hogy a fehér felhőcskék gyümölcséből, a fekete bodzabogyókból zseniálisan finom, fekete szeder ízre hasonlító lekvárt lehet főzni. Csak azt sajnálom, hogy néhány üveggel készítettem (elvégre van egy csomó barack és néhány eper lekvár is a polcokon, plusz a tavaly és tavalyelőtti "termeléseim"), valamint azt, hogy otthonunktól majdnem 200 km-re (190) fekszik ez a kicsiny kis falu, melyet régen svábok is laktak. Főként földműveléssel, állattenyésztéssel, fakitermeléssel foglalkoztak a helyi lakosok. Jelenleg az ott élők lélekszáma alig haladja meg a 300-350 főt. Ennek a településnek egyik parasztháza mögött szedtem a bodzát, udvarán pedig az almát és a szilvát, amiről korábban már meséltem.

 
A recept:
 

Hozzávalók:

  • 1 nagy tálnyi feketebodza
  • 2-3 szem alma
  • 10 szem szilva (nálam sárga szilva volt, de ez el is hagyható, helyette almával pótolhatjuk)
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • üvegek
  • befőzési fólia

Elkészítés:


A bodzaszemeket villa segítségével lefésüljük.

Mint minden befőzés, úgy ez is két nélkülözhetetlen alappal indul.

1. A gyümölcsök alapos átmosása (többszöri vízben, a fekete bodzaszemek háromszor is megfürödtek jó hideg vízben), és természetesen az esetleges rossz szemek kiválogatása. Fekete bodza esetében rossz szemeknek minősülnek a zöld, vagy nem egészen fekete szemek, illetve az apró szárak, amik a vízzel való mosás során az a víz tetejére jönnek fel. Ezek ugyanis alhasi fájdalmakat, hasmenést okozhatnak.

2. Az üvegecskék előkészítése. A következő hadművelettel érdemes ezt végezni:

Keressünk néhány elfekvőben lévő lehetőleg csinosabb üveget. Győződjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda, karcmentesek. Mossuk el őket, ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedőket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig vagy harmadáig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütőbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már forr a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütőből. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lekvárunk. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat.


A lekvár elkészítése:

Miután alaposan átmostuk a gyümölcsszemeket odatesszük főzni. Közben apróra vágjuk az almákat (héjastul) és a szilvákat, szintén beletesszük. Ez segít a kocsonyás állag elérésében. Amikor már rotyog, belerakjuk az édesítő szert. Nekem mindössze 10 dkg gyümölcscukor elég volt hozzá. Ezt már akkor tettem bele, amikor szinte kész volt.

Egy tömörebb anyagú lekvárt kaptam, pedig csak a szilva és az alma volt a kocsonyásító.

A felforralt üvegekből még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet (konyharuhával megfogva) és a helyére az elkészült lekvárt öntjük. A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedőt alaposan rácsavarjuk majd előkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk.

A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölköző párost jelentette egy kosárban. De máskor már rekeszbe vagy lavorba is tettem lekvárt, doboz sem megvetendő. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet előbb kell elkészíteni. Az idő alatt, míg a lekvár a tűzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük őket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihűlnek az üvegek. Legalább 48 óra kell nekik. Szóval ellenőrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni őket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni.

Természetesen maradt ki még egy kevés, ami nem került üvegbe. Gyorsan el is fogyott. Lekvárfőzésnél megeshet, hogy nem tudjuk az egészet üvegbe tölteni. Tiszta edénybe rakva (akár üveg) a hűtőben egy darabig megőrzi minőségét. Bár szerintem előbb elfogy, mint megromlana.


bodzalekvár1.jpg bodzalekvár2.jpg
bodzalekvár3.jpg bodzalekvár4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr684779029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása