Csinta-Palacsinta (vegán, vagyis tej és tojásmentes)
2012. augusztus 26. írta: VegaLife

Csinta-Palacsinta (vegán, vagyis tej és tojásmentes)

Nem ragad le, és egyszerű! :)

Palacsinta.jpgMint rendszeres olvasóim már tudják, gofrit, más néven waffelt már készítettem "vegánul", vagyis tej és tojásmentesen. Mivel édességet az utóbbi időben - köszönhetően a sok finom friss gyümölcsnek - ritkábban készítek, így a tej és tojásmentes palacsinta váratott magára egészen addig, míg nem bírtam tovább, és férjemet, valamint magamat megörvendeztettem egy kis csinta-palacsintával. :) Fincsi lett, nem ragadt le, és még másnapra is jutott belőle... (Hiába no, két főre nem kell túl sok.) Általam főzött baracklekvárral is ízesítettem. És a baracklekvárt még mindig nem írtam le nektek.... (Amíg késik, nem múlik...)

A recept:

Hozzávalók:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 17 dkg fehér liszt
  • 1/2 l növényi tej - jelen esetben diótejet készítettem.
  • 1 csipet só
  • 5 dkg lenmag (őrölve)
  • 5 dkg zabpehely (őrölve)

 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a növényi tejet. Szerintem növényi tej hiányában szénsavas vízzel is próbálkozhatunk, a zabpehely és lenmag segíti a tésztát abban, amiben máskülönben a tojás. Ezt azért is merem állítani, mert amikor már csak egy-két palacsintára való adag volt, akkor ismét kevertem hozzá valamennyi vizet, és kétfajta lisztet. Amikor összekeverjük, elvileg palacsintaszerű tésztát kell kapjunk. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk. Ha túl folyós, keverjünk hozzá még egy kevés lisztet.

A palacsinta sütőnket - remélhetőleg teflon bevonatú edény - felmelegítjük. A legelső sütéshez a biztonság kedvéért cseppentettem két csepp olajat, vagy tehetünk bele icipici kókuszzsírt. A továbbiakhoz egyáltalán nem használtam semmilyen olajat vagy zsírt. De ehhez szükséges, hogy teflon bevonatú sütővel dolgozzunk.

Miután kisültek a palacsinták, megtöltjük őket. Ez az alábbiak szerint történt nálam:

Korábbiakban (miután megjöttem Elekről) főztem jó kis házi sárgabarack lekvárt. (Megpróbálom még augusztusban feltenni róla a bejegyzésemet.) A diótej leszűrése után visszamaradt diót összekevertem a lekvárral. (Szükség esetén édesíthető.) Így barackos-diós töltelékkel töltöttem, míg a töltelék el nem fogyott. Ezt követően pedig 1 marék áfonyát összetörtem villával, tettem hozzá kókuszreszeléket (igény esetén édesíthető) és ezzel töltöttem meg a maradék kisült palacsintákat.

Nos a fenti leírásaim is eltérnek a szokásos "kakaós, lekváros, mákos, túrós" palacsintáktól, és mégis nagyon finomak. Egészségesek, főként, ha olaj nélkül sikeres palacsintákat sütünk!

palacsinta7.jpg palacsinta6.jpg
palacsinta5.jpg palacsinta4.jpg
palacsinta3.jpg Palacsinta8.jpg

Palacsinta10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr434732407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BSz.Kitti 2012.08.26. 18:56:19

Tetszik az olajmentes palacsinta ötlete. Ki fogom próbálni. :)

VegaLife 2012.08.26. 18:59:55

@BSz.Kitti: Ha diótejjel készíted, biztos nem ragad le. Tudod, a dió olajat tartalmaz... :)
De a végén újrakevert néhány darab sem ragadt le, csak talán picit vastagabbak lettek (nem számottevő).
Sok sikert hozzá! :)

Panka81 2013.02.20. 20:57:45

Szia! Most akartam elkészíteni a palacsintát, de nem sikerült. Már az összeállítás során úgy tűnt, hogy túl sok a szárazanyag, kevés a folyadék. (Teljesen követtem a recept utasításait.) Tettem még hozzá vizet. És még többet. És még többet, végül már sokat, hogy palacsintatészta-állagot kapjak. A következő probléma a sütésnél merült fel. Leragadt, még olajjal is, ezt végül megoldottam, de hiába sütöttem, kívül már szép volt, belül viszont ragacsos maradt. Nem lehetett a nagy láng sem az oka, több mint 4 percig (!) tartott egy palacsinta sütése. Végül mind a kukában landolt. Szerinted mi lehetett az oka? A tieid a képeken nagyon szépek és ínycsiklandóak.

VegaLife 2013.02.22. 07:44:24

Kedves Panka81!

Először is sajnálom, hogy nem jött össze a palacsinta. Amikor életemben legelőször próbálkoztam, az első néhány darab nekem sem jött össze. De aztán beindult. Szóval ne keseredj el.
Ahogy a receptleírásban is jeleztem, "Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk. Ha túl folyós, keverjünk hozzá még egy kevés lisztet."

Ha legalább 4 percig sült, akkor a probléma a lánggal és a nem meleg serpenyővel van. Mielőtt az elsőt megsütjük, szinte forróra kell melegíteni a sütőedényt. Némely teflonedények közepén van egy piros kör, ami, ha egészen sötét, bordó lesz, akkor jelzi, hogy forró az edény, és lehet kezdeni a sütést. De úgy is tesztelhető, hogy a pár csepp olaj, amit első körben belecseppentünk, sercegni kezd, illetve a tésztát ahogy merőkanállal belekanalazzuk, szintén serceg egy picit.
A belül ragacsos tészta pedig azért lehet, mert túl sok tésztát öntöttél bele, vagyis vastag tésztát sütöttél. Érdemes kevesebb anyaggal próbálkozni és jól elteríteni a palacsintasütőben.
Amikor leragad, akkor két problémaforrás van: 1, nem elég meleg a palacsintasütő; 2, túl vizes a tészta.
Remélem, tudtam segíteni.

Azt is kihangsúlyoznám, hogy nem mindegy, milyen sütőben sütjük. A régi, lapos, fekete - sok olajat kívánó palacsintasütőben (ami még nagyanyáink idejéből származik) még nem próbáltam. Talán olaj hiányában nem is sikerülne. Vannak olyan edények is, amelyeket olcsóbb áron lehet beszerezni, és használat során derül ki, hogy ezek nem is igazi teflon bevonatú edények. Ezekkel is nehezebb dolgozni.
Lehet, így nehéznek tűnik, de a gyakorlat teszi a jó palacsintasütőt. :) 1 óra alatt kb. 30-40 palacsintát meg lehet sütni (persze 2-3 sütővel egyszerre).
Sok sikert kívánok a további próbálkozásokhoz! Drukkolok, hogy legyen sikerélményed!:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.09.11. 11:41:30

Receptet írok most alant,
Tejetlent és tojástalant:
Kettő darab bika mája
Megabálva s rája zsálya,
Ruccola és Coca-Cola,
S most bolondítjuk meg jól a
Sóval s rá fél idei tyúk,
Majd fogjuk és kihajítjuk!

(s irány a Meki!)
:)

vladimir0370 2015.02.21. 18:37:43

hi, elkezdtem a vegetarianus etrendet, es fokozatosan mennek a vegan dieta fele. mezegetem a blogodat egy ideje.
probaltam a palacsintat, nekem sem all ossze. lapos (kb. 10mm) falmagassagu palacsintasutot hasznalok, amiben a teszta par masodperc utan mar csuszkal. megforditani megis csak akkor tudom, amikor az alja mar megegett, mert szakad. normalisan alacsausztatok egy amolyan lapos kesszeru hoallo kanalat, amivel segitem megfordulni, amikor feldobom. vagyis mint a hagyomanyos palacsintat. a tuzhely eleg jo, dupla langu wok gazrozsa.
van valami tanacs?

VegaLife 2015.02.21. 22:51:24

@vladimir0370: Szia! Két problémára tudok gondolni, az egyik, hogy "vizes" a tészta (nem elég sűrű), vagyis elfér benne még egy kevés liszt (inkább fehér), a másik, hogy ha megég, akkor a lángot kicsit lejjebb veheted (amúgy sem szabad maximumon égetni palacsintasütésnél), úgy átsül, meg tudod fordítani és nem ég meg. Ha már csúszkál a palacsinta, akkor egy lapáttal megfordítva elvileg nem szakad szét. (Nekem feldobva is sikerül megfordítani.) Ehhez hasonló lapátot használok: www.najevtino.mk/p/tefal-spatula-2744112-teflon/346284/reviews
Sok sikert a jövőben! :) Remélem, sikerrel jársz és gyakran fogsz sütni vegán palacsintát!

vladimir0370 2015.02.23. 06:28:59

@VegaLife: hi, koszi. ami biztos, hogy vizes nem volt, inkabb kisse suru. a lassu lang valamelyest segitett, de meg igy is cafatokra szakad, amikor a spatulat (milyen jo szo ez!) ala akarom csusztatni.

vladimir0370 2015.03.14. 21:13:14

@VegaLife: hehe! megy ez, mint az agybakaki! :-)
süti beállítások módosítása