Sütőtökös bagett
2014. december 02. írta: VegaLife

Sütőtökös bagett

őszi bagett sütőtökkel.jpg

Van-e otthon sütőtök?
Sül-e abban sütőtök?
Lesz-e ebéd tök ételes,
Finom ízű tökéletes? (Nyulász Péter: Van-e otthon?)

Nem bírtam ki, hogy a megsült sütőtököt ne próbáljam ki a kenyértésztába keverni. Máskor is megcsinálom, ha úgy adódik, hogy lesz itthon sült sütőtök, és épp kenyeret sütök. "Finom ízű", mondhatni "tökéletes" :) enyhén édeskés-fűszeres íze lett.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3 dl meleg víz
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 10 dkg sült vagy párolt sütőtök
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,2 dkg só
  • 3 dkg őrölt lenmag (elhagyható)
  • 2-3 fokhagyma összenyomva

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik és inkább az alján terül el.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is. Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó-kelesztő programot beállítva a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Amikor kész a tészta, három részre osztjuk. Bagett-formát készítünk kezünkkel, tepsire tesszük, majd a tetejét bevagdossuk. Sütés előtt a a tepsiben érdemes még kb. 15-20 percet meleg helyen konyharuhával letakarva keleszteni. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr186948853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása