Gasztroajándék ötlet: Csilis olaj
2014. január 15. írta: VegaLife

Gasztroajándék ötlet: Csilis olaj

chilis olaj.jpgAlapesetben nem ajánlanám a csilis olaj készítését. Csípősségéből adódóan sajnos irritálja a gyomrot, igazából kimondhatjuk, hogy egészségtelen kategóriába tartozhat ezért ételként való fogyasztása, főleg, ha főzés közben keverjük az ételhez, és nem főzés után. DE vannak esetek, amikor pont a chilis olaj tud segíteni egészségünk javulásán. Először is említést tennék arról, hogy reumás panaszokat enyhíthet. Persze nem belsőleg fogyasztva. Felmelegített méhviasszal, a csilis olajjal és néhány csepp illóolajjal (pl. fahéj, narancs) összekeverve masszázskrémet kapunk, amivel a fájdalmas területet rendszeres alkalmanként bemasszírozva enyhülést érhetünk el. Ehhez hasonlóan narancsbőrt is hasonlóan kezelhetünk. Ez esetben érdemes pl. intenzív edzés után lezuhanyozni, és a problémás bőrfelületet jó erővel bemasszírozni, fóliával betakarni és így pihentetni, izzasztani kb. fél órát. A fólia leszedését követően nem kell azonnal lezuhanyozni, lemosni a kezelt bőrfelületet. Legfeljebb, ha szükséges, áttörölni az olajos részt. Rendszeresen elvégezve szép bőrt eredményezhet. Azonban hozzá kell tennem, nagyon fontos egy ilyen "szertartás" alkalmával a sok-sok folyadék fogyasztása. Elsősorban víz és/vagy olyan tea, amely még jobban képes serkenteni az anyagcserét. (PL: csalán tea, vagy roibos tea)

 A recept:

Hozzávalók:

  • 1 díszes üveg
  • extra szűz olívaolaj
  • sok sok csilipaprika

 

Elkészítés:

A csilipaprikákat apró kis darabokra vágjuk. (Érdemes gumikesztyűben dolgozni, elkerülhetjük a kezünk és a szemünk találkozásának égető élményét.) Az üveget, amibe az olajat elkészítjük, kifertőtlenítjük. A száraz üvegbe szórjuk a felaprított csilipaprikákat, majd szép lassan felöntjük az olajjal. Dugóval vagy kupakkal lezárjuk, és néhány napig nem túl hideg, nem meleg, sötét helyen tároljuk. A gasztronómia világában használhatjuk levesekhez, szószokhoz, mártásokhoz utólag keverve. Az olajat felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.

csilis olaj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr715747490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.15. 18:20:46

Nemárt az ilyenhez magas kapszaicin tartalmú chilit használni, mint mondjuk a scotch bonnet.

VegaLife 2014.01.15. 18:24:52

@Pickles: Köszönöm az értékes kiegészítést! :)

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.15. 18:53:59

Értékesnek nem nevezném, csak jártatom a szám.
süti beállítások módosítása