Majonézes krumplisaláta (vegán)
2022. augusztus 14. írta: VegaLife

Majonézes krumplisaláta (vegán)

majonezes_krumplisalata_vegan_glutenmentes.jpgKrumpli, burgonya, pityóka, kolompér, vagy korompér, földialma, svábtök, mindegy is mi a neve, ha egyszer számos ételt készíthetünk belőle, vele. Sülve, főve, reszelve, kockázva, karikázva, változatossá teszi az étkezéseinket ez a gyökérgumó, ami Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető. Amíg Magyarországon éltem, nem figyeltem fel nagyon arra, hogy hány és hány fajta burgonya létezik. Nyilván tudtam a batátáról, ami az édes krumpli és a hagyományos krumpliról, no meg az újkrumpliról. Itt, Angliában aztán csak rácsodálkoztam. Már azt is tudom, hogy a világon közel 200 fajta krumpli létezik. Választhatsz a széles kínálatból attól függően, hogy milyen ételt akarsz készíteni. Krumplipüréhez ajánlatos azt, ami gyorsan szétfő. Ehhez a salátához olyat válogattam, ami nem fő könnyen szét. Nem tudom már milyen neve volt. Az igazság az, hogy Olio appon keresztül ingyen jutottam hozzá pár kiló krumplihoz. Ez az egyik étel, ami lett belőle. Eheted pirítós kenyérrel, vagy (vegán) kolbásszal, vagy éppen a nagy nyári melegben, magában is. Ha szereted a zsenge újhagymát, vagy tavasszal a medvehagymát, érdemes apróra vágni őket és megszórni, akár bele is keverni. 

 

A recept
 

Hozzávalók:

  • Pár darab főtt krumpli vagy air fryerben hajában sült krumpli
  • 2 zsenge újhagyma (opcionális)
  • 2 dl növényi joghurt
  • 2 kanál növényi majonéz
  • 1 kiskanál mustár (opcionális, én kihagytam)

 

Elkészítés:

A krumplit többféleképpen készíthetjük el. Én fogtam kb. 8 szem kisebb méretű krumplit, megmostam és air fryerben 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Kicsit megvártam míg kihűlt, megpucoltam, felkockáztam és összeállítottam a salátát.

Másik verzió, hogy a krumplit egészben, héjában megfőzzük. Amikor már puha, leöntjük róla a forró vizet, majd hideg csapvizet engedünk rá, így gyorsan és könnyen tudjuk megpucolni a krumplikat. Ezután kockákra vágjuk.

Harmadik verzió, hogy a krumplit először megpucoljuk, felkockázzuk és annyi vízben, ami épp ellepi, egy kevés sóval puhára főzzük. A megfőtt krumplit leszűrjük és a kikevert majonézes szósszal, a felaprított hagymával összekeverjük.

A joghurtot, a majonézt és a mustárt összekeverjük egy tálban, míg a krumplik elkészülnek. Az arányok ízlés szerint változtathatók. A hagymákat apróra felvágjuk.

A megpárolt, leszűrt, krumplit a kész szósszal és a felaprított újhagymával (vagy lila hagymával) összekeverjük. El is készült a saláta. Érdemes hideg helyre tenni és megvárni míg lehűl. 

 

majonezes_krumplisalata_vegan.jpg

majonezes_krumplisalata.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr717889543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása