Fetás tökmagos pogácsa (vegán)
2022. július 01. írta: VegaLife

Fetás tökmagos pogácsa (vegán)

fetas_tokmagos_pogacsa_vegan.jpgAz angol királynő immáron 75 éve uralkodik. Évek számából is szép és öröm, ha valaki megélheti, hiszen a Biblia is mondja, hogy "A mi esztendeinknek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük nyomorúság és fáradság, amely gyorsan tovatűnik, mintha repülnénk" (Zsoltár 90,10). Úgy tűnik, igencsak kegyes hozzá az Isten, hogy 75 éve az Ő jóvoltából, rendelkezése folytán uralkodik hiszen "...az Istené a bölcsesség és az erő. Ő változtatja meg az időket és az időknek részeit; dönt királyokat és tesz királyokat; ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt az értelmeseknek." (Dániel 2, 20-21) A 75 éves évfordulóra való tekintettel az egész ország ünnepre készült. Jubilee volt az ünnep neve. Ennek köszönhetően munkaszüneti napot is kapott a nép kiváltságosan ebben az évben. Ezt a napot egy jó kis kirándulásra terveztük be, méghozzá a Bristol közelében lévő Cheddar Gorge nevű helyet másztuk meg fent és lent. Lent is mivel a cseppkőbarlangba is bementünk. Erre a barátainkkal közös túrázásra készítettem ezt a fetás tökmagos pogácsát. Mivel minden pogácsa frissen a legjobb, ezért előző este a tésztát összeraktam, kiszaggattam, tepsire tettem. Egy adagot megsütöttem még aznap este majd a többit pedig reggel raktam sütőbe, míg összekészülődtünk. Bátran ajánlom ezt a pogácsa tésztát (akár feta nélkül is, bár azzal külön jó íze volt), ha hasonló helyzetben vagy. Egy-egy tepsi pogácsa megsül gyorsan, legfeljebb 20 perc (de akár 15 is elég), tehát ha reggel úgyis össze készülődik az ember, simán megsüthető. A legnagyobb melegben érdemes a kiszaggatott, tepsire rakott pogikat akár hűtőben tárolni az éjszakára, hogy ne legyen semmi bajuk a melegben.

 

A recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg fehér liszt
  • 10 dkg növényi margarin
  • 2 dl szója joghurt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl meleg tej
  • tört tökmag
  • 10 dkg vegán feta
  • (tengeri) só

 

Elkészítés:

Az élesztőt egy keverőtálba morzsoljuk és kézmeleg növényi tejet öntünk rá. Cukor nélkül is feloldódik az élesztő, de ha akarunk, tehetünk hozzá 1-2 teáskanál gyümölcscukrot vagy nyírfacukrot. A felfutott, feloldódott élesztőhöz hozzáadjuk a liszteket, a megolvasztott margarint, a sót, a durvára darált tökmagot és a felkockázott (vékony kockákra vagy rövid kis szeletekre) vegán feta sajtot és a tésztát kézzel jól átgyúrjuk, Nem szükséges keleszteni, egyből hozzá is kezdhetünk a feldolgozásához. Lisztezett deszkán/munkalapon kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tészta tetejét négyzetrácsozzuk, majd az egészet pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenhetjük növényi tejjel. Sütőpapírral borított tepsire rakjuk, 190 fokon 15-18 percig sütjük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr5117867343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása