Málnás torta mandulával (vegán)
2019. szeptember 15. írta: VegaLife

Málnás torta mandulával (vegán)

malnas_mandulas_torta.jpgSok vegánnak, vagy tejallergiásnak, tejmentesen étkezőnek nehézséget okoz a tejszín és a tejszínhab megoldása például tortákban. Több külföldi receptes oldalon láttam, hogy konzerves kókusztejet használnak erre. Sokáig féltem kipróbálni, kudarctól tartva. Tavaly télen azonban áttörtem félelmem eme jegét :) . Férjem születésnapjára készítettem fekete-erdő tortát vegán módra, amihez tulajdonképpen konzerves kókusztejet használtam. Ennek a receptjével még tartozom, idővel majd feltöltöm. Most azonban egy málnás-mandulás torta receptjét mutatom meg. Egy régi ismerősömet láttuk vendégül nálunk, erre az alkalomra készítettem a tortát. Tejmentes, tojásmentes és fehér cukor mentesen készült, zselatin és társait sem kellett hozzá tenni, mégis nagyon finom lett. Egy szelet nem volt elég senkinek. :) 

A torta receptje:

Hozzávalók:

  • 10 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 3-4 evőkanál nyírfacukor vagy gyümölcscukor
  • 20 evőkanál növényi tej 
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • sütőpapírral kibélelt sütőforma vagy szilikon forma

Elkészítés:

Egy edényben összekeverjük először a száraz hozzávalókat,a liszteket és a szódabikarbónát érdemes együtt átszitálni és utána hozzákeverni a nyírfacukrot. Hozzá kanalazzuk a növényi tejet és olajat. Jól összekeverjük az egészet, majd a sütőformába szépen elsimítjuk és előmelegített sütőbe készre sütjük. Tűpróbával megnézzük, hogy a tészta átsült-e.

malnas_mandulas_torta_alap.jpg 

A krém receptje:

  • 2 konzerv kókusztej
  • 2 kanál nyírfacukor (vagy gyümölcscukor vagy eritrit)
  • 10-20 szem málna

Elkészítés:

 A konzerv kókusztejet egy éjszakára érdemes hűtőben tartani. Ha ezt elfelejtettük, tegyük a fagyasztóba kb. 1 órára. Ezt a konzervet érdemes óvatosabban kezelni, nem felrázni, hogy minél sűrűbb állagú kókusztejet kapjunk. Tetejéről a sűrű réteget egy habverő tálba kanalazzuk. Habverővel habbá verjük. Amikor a hab kész, hozzáadjuk az édesítőt. (Szirup-félét, mint agavé, nem ajánlom, mert a hab folyékonnyá válik.) A habot két részre osztjuk, az egyikhez hozzákeverjük a villával összetört málnát és azzal jól átkeverjük (habverőt használva).

malnas_mandulas_torta_felig_kesz.jpg

Málnás krém receptje:

  • 10 dkg málna
  • 1-2 evőkanál nyírfa vagy gyümölcscukor

A málnát összetörjük egy tűzálló tálba. Meghintjük cukorral és összefőzzük dzsem állagúra. 

malnas_mandulas_torta_alap_majdnem_kesz.jpg

A torta összeállítása:

A megsült tortát félbevágjuk. Az alsó tésztát megkenjük a málnás krémmel, majd rákanalazzuk a málnás tejszínt. Erre finoman ráfektetjük a torta másik lapját (Én ezt is bekentem a málnás krémmel, de talán jobb lett volna, ha szárazon hagyom.). A tetejét és a torta oldalát bekenjük a fehér tejszínnel. Az oldalára a tenyerünkkel finoman mandula lapokat helyezünk, a torta tetejét pedig mandulával és egész málnával dekoráljuk. Ha ügyes kezünk van, habnyomóba töltött tejszínhab formákkal is dekorálhatjuk a tortát. Ha elkészült a torta, hűtőben tároljuk tálalásig.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr9614968710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása