Csőben sült csicsóka (vegán)
2018. december 18. írta: VegaLife

Csőben sült csicsóka (vegán)

csobensult_csicsoka.jpgMindezidáig csak próbáltam szeretni a csicsókát, mert tudtam, az egészség szempontjából értékes gumó, mivel magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet. Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott. Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott.  (forrás Hazipatika.com)

Hiába ilyen értékes, ha legtöbbször puffadás követte a csicsóka fogyasztását. Pedig ettem nyersen, salátába keverve, készítettem belőle krémlevest is. Mostanáig tehát inkább csak ismerkedtem vele. Ez az étel azonban megváltoztatta a csicsókához való viszonyomat, mert naggggyon finom lett és nem puffadtunk tőle.

A recept

Hozzávalók:

  • 1 kg csicsóka
  • kurkuma
  • 4 dl növényi tej
  • fokhagyma (opcionális)
  • petrezselyem
  • 1 ek sárgaborsó liszt
  • 2 ek étkezési keményítő
  • kókusz zsír
  • vegán sajt (opcionális, én most nélküle készítettem)
  • ételízesítő

 

Elkészítés:

A csicsókát vagy alaposan átdörzsöljük dörzsölővel, vagy megpucoljuk, karikákra vágjuk és kevés sós vízzel, fedő alatt megpároljuk. Egy nagyobb bögrében összekeverjük a sárgaborsó lisztet, és a keményítőt, majd kb. a növényi tej felével csomómentesre keverjük és lassan adagoljuk hozzá maradék növényi tejet, egy-két csipetnyi kurkumát és kb. 1 teáskanálnyi ételízesítőt. 

Egy tűzálló tálat kókusz zsírral kikenünk majd a megfőtt csicsókakarikákat szépen elrendezzük. Rálocsoljuk a lisztes-keményítős növényi tejet, ha szeretnénk fokhagyma darabokat, karikákat szórunk a tetejére, majd mehet a sütőbe, ahol 180 fokon aranybarnára sütjük. Ha szeretnénk, reszelt sajtot szórhatunk a tetejére a sütés utolsó 5 percébe. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel lágyan megszórjuk.

 

  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr5114467186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivárványszagú csótány 2018.12.19. 11:54:11

Szia! A sárgaborsó lisztet mivel lehet helyettesíteni? Készülhet sima fehér vagy akár kukoricaliszttel?
Köszi!

VegaLife 2018.12.19. 11:58:24

@szivárványszagú csótány: Szia! Megpróbálhatod csak kukorica liszttel. Másik opció a csicseriborsó liszt lenne. Megadják a sárgás színt és helyettesítik a tojást. Másik dolog amit kipróbálhatsz a zabliszt. Ha zab vagy kukorica liszttel próbálod, egy csipetnyi kurkuma szép sárga színt ad neki. Sok sikert hozzá!