Karácsonyi kalács-muffin
2018. december 12. írta: VegaLife

Karácsonyi kalács-muffin

karacsonyi_kakaos_muffin.jpgGasztroajándék vagy vendégváró falat, ünnepre készülő egyedi reggeli vagy hétvégi kényeztető falatok, mindegy is mi az indok hogy elkészítsük a kalács-muffinokat. Kelt tésztából, kakaósan és vaníliásan, megédesíthetjük velük a napjainkat. Különlegesen finom egy forró ital kíséretében.

A recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 30 dkg fehér liszt
  • 8 dkg xylit/nyírfa cukor/gyümölcs cukor (ki mivel édesít)
  • 7 dkg folyékony kókuszzsír
  • 4-5 dl növényi tej
  • 2.8 dkg élesztő
  • fél kávéskanál só
  • pár csepp vanília kivonat
  • karob vagy kakaó 

 

Elkészítés:

Fontos figyelnünk arra, hogy a konyhában, ahol készítjük a tészát, jó meleg legyen. Ne legyen huzat se.

Az élesztőt a kenyérsütő üstjébe morzsoljuk, és a 8 dkg édesítőszerből egy keveset beleteszünk, majd ráöntjük a felmelegített (kézmeleg) növényi tejet. Megvárjuk, míg az élesztő a tej felszínére kel vagy elegyedik. Ezután hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, sót. Ezt követően a teljes kiőrlésű lisztet szórjuk bele, majd a kókuszzsírt, végül a fehér lisztet.

Dagasztó programot választunk. Kenyérsütő gép nélkül mi is összekeverhetjük - a tészta akkor jó, amikor a kézi dagasztás során már elválik az edény falától és hólyagos. Minél több hólyagok keletkeznek a tésztában, annál könnyebb lesz. Ha kézzel dolgozunk, akkor kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük a tésztát. Mielőtt a konyharuhával letakarjuk, a tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel.

Amikor megdagadt, a tésztát két részre választjuk. Az egyikhez annyi karobot vagy kakaót keverünk, hogy szép barna színe legyen. Elképzelhető, hogy egy picit ezt a tésztát tovább kell édesíteni. Ez azon is múlik, ki mennyire édes szájú. Ha szükséges, még egy kis nyírfa cukrot keverhetünk hozzá.

A két különböző színű tésztából 1-1 evőkanállal lecsípünk és ezt tesszük a muffinformákba.Érdemes legalább kókuszzsírral jó alaposan kikenni a muffinformát és egy pici liszttel megszórni. Ha tehetjük és sütőpapírral ki tudjuk bélelni a formát, akkor nem szükséges kikenni. Én muffinpapírt tettem, de nem volt szerencsés megoldás, mert nehéz volt a papírt leszedni a muffinokról.

A muffinokat ismét letakarva meleg helyen kelesztjük fél órát. Nagyjából 25 perc alatt lassú tűzön készre sül. 

Miután megsült, és már nem olyan meleg, rácsra tesszük. Ez is lehet vendégváró édesség, egy tea vagy valamilyen forró ital mellé. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr4614466584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2018.12.18. 09:26:22

Jól látom, hogy a hozzávalók között nem látom az élesztő mennyiségét? Mondjuk 25 gramm? Avagy egy zacskónyi porélesztő? (Ennyi fél kg liszthez elegendő általában.)

VegaLife 2018.12.18. 09:27:52

@Krutzifix: köszi a figyelmességed! Javítottam is.