Füstölt növényi sajt gluténmentes, szójamentes
2018. november 15. írta: VegaLife

Füstölt növényi sajt gluténmentes, szójamentes

fustolt_vegan_sajt.jpgSajt vagy nem, mindenki eldönti magában. Nem azért kreáltam, mert vegánként annyira hiányzik a sajt, hanem ezzel is változatossá tehetjük ételeinket. Korábban már próbálkoztam vegán sajt készítéssel. Sokan kiakadnak, hogy minek kell utánozni a tej és húsalapú ételeket. Szerintem jó móka kísérletezni, hogy állati alapanyag nélkül mit lehet kihozni. Ennél az ételnél érdemes is kisérletezgetni. Nyilván, nem lesz egy az egyben ugyanolyan íze, mint a tejből készült sajtnak, de legalább egészségesebb és lehet, hogy finomabb. 

Mi a baj a normál sajttal? Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos írása szakirodalomra hivatkozva: "A sajtevők sajtsóvárgását a tejtermékek emésztési közti termékei, a kazomorfinok okozhatják. Ezek a morfinszerű vegyületek az opiátokhoz hasonlóan hatnak az idegrendszerben. A tejtermékekben megtalálható kazein - a sajtban - az emésztés során β-kazomorfin-7-té alakul (BCM7). Ez egy opioid peptid, mely 
- hisztamin felszabaduláshoz vezet, 
- aktiválja az ópiátokra érzékeny receptorokat. Vannak tanulmányok, melyek szerint a dopamin, receptorokat is.

Az opioid receptorok aktiválódása

- fájdalomcsillapítást, 
- légzéscsökkenést, 
- eufória érzést, 
- étkezési késztetést, 
- bélrendszer működésének lassulását, 
- a szorongás oldását eredményezi.

A BCM7 összefüggésben állhat az autizmussal, szív- és érrendszeri betegségekkel és az 1. típusú diabétesszel is. 

Forrás: Formation and Degradation of Beta-casomorphins in Dairy Processing: Nguyen DD1, Johnson SK, Busetti F, Solah VA.; Kurek M1, Przybilla B, Hermann K, Ring J.; Scientific Report of EFSA: Review of the potential health impact of β-casomorphins and related peptides 3 February 2009 DOI:2903/j.efsa.2009.231r; Addeo et al. (1992); The Cheese Trap by Neal Barnard, M.D.; Sarah Taylor – Hogyan legyek vegán?; Waldhoer et al., 2004; Dr. Michael Greger – Hogy ne halj meg; Dr Terry Shintani: The Peace diet."

Az első alkalommal egész jól sikerült vegán sajtot kreálnom. A nyáron is készítettem, de - bár szépen összeállt - az ízén még javítanom kellett, nem lett füstölt íze. Igazából nem ízlett eléggé. Azóta már bátrabban használom a füst aromát vagy a füstölt sót és azt is tudom, hogy mandulából inkább kevesebb kell, a több kesudióval finomabb sajtot kapunk. Ha tervezzük, hogy karácsonyra készítünk, érdemes előtte egy próbát tenni. 

 

A recept

Hozzávalók:

  • 5 dkg mandula
  • 15 dkg kesudió (érdemes a magokat beáztatni legalább 30 percre, de akár órákra vagy egy éjszakára is)
  • 4 dkg sörélesztő pehely
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál datolya szirup
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1/4 teáskanál turmeric (vagy kurkuma)
  • pár csepp füstaroma vagy füstölt só (ez esetben a sima só mennyiségét kell csökkenteni)
  • 1.8 dl hideg víz
  •  1  púpozott teáskanál agar agar (púpozott)
  • 1.8 dl hideg víz

 

Elkészítés:

Az beáztatott magvakat tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze vízzel, majd adjuk hozzá a fokhagymát, sót, szirupot, citrom levét, fűszereket. Az agar agart keverjük ki a vízzel, majd forraljuk fel folyamatos kevergetés közben (kb. 5 percig tart). Amikor sűrűsödik, tegyük hozzá az összeturmixolt részhez, majd enyhén keverjük át. Sütőpapírral vagy frissentartó fóliával bélelt edénybe öntsük a masszát és legalább 2-3 órát pihentessük hűtőben, akkor fog igazán egybe állni, besűrűsödni. Néhány órás hűtóben történő pihentetés után tányérra vagy tálcára tesszük és tálalhatjuk. 

fustolt_vegan_sajt_glutenmentes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr1814366755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.