Barackos nyers finomság
2018. augusztus 14. írta: VegaLife

Barackos nyers finomság

barackos_nyers_finomsag.jpgUgyan ez a sütemény 3 rétegből épül fel, azonban nem tart sokáig elkészíteni. Egy jó turmixgép és aprítógép/daráló szükséges hozzá. Most, hogy barackidény van, terem a sok finom különféle barack, bármelyik fajtáját felhasználhatjuk hozzá, csak édes és érett legyen. Előnye, hogy nem kell sütni, csak a hűtőben pihentetni, hogy jól megdermedjen, valamint tele van rosttal, így igazán egészséges, hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Ha megkóstolod, könnyen rabja leszel, de mégsem bírsz sokat enni belőle, mert gyorsan eltelít.

A recept

A desszert alapja

Hozzávalók:

  • kb. 2-3 nagyobb bögre olajos magvak, mogyorófélék (pl.dió, lenmag, mogyoró)
  • datolya és/vagy mazsola
  • víz

 

Elkészítés:

Az olajos magvakat és mogyoróféléket külön külön jó alaposan megdaráljuk pl. kávédarálóval. A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ha csak mazsolával dolgozunk, azt is beáztatjuk, hogy felpuhuljon, majd a vízet leszűrjük róla és hozzákeverjük a mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, ha szükséges ahhoz, hogy egy nagy gombócot tudjunk formálni ebből a masszából. Egy tortaformát vagy egy tepsit és folpackkal kibélelelünk és az aljába nyomkodjuk a nyers tésztát. Hűtőbe tesszük, míg a barackos krém elkészül.

 barackos_nyers_hmmmm.jpg

A  barackos krém receptje

Hozzávalók:

  • 2-3 bögrényi nagyon érett barack (fagyasztott is lehet)

          (Bármelyik fajta barack jó: nektarin, őszibarack, kopaszbarack, sárgabarack, stb.)

  • meleg vízben áztatott datolya (kb 1/2  bögrényi)
  • max. 1 dl víz
  • 5-6 ek útifűmaghéj

 

Elkészítés:

Vegyük elő a turmixgépet (vagy egy erős aprítógépet) és a fentieket az útifűmaghéj kivételével tegyük bele. Indítsuk el, és ha a barackból barackszószunk lett, akkor kb 5-6 evőkanálnyi útifűmaghéjjal is turmixoljuk össze. Hagyjuk állni hűtőben. Nagyjából negyed óra múlva kenhető állagú  krém lesz belőle. Ha nem elég szilárd ahhoz, hogy kenni tudjuk, még némi útifűmaghéjat keverjünk hozzá (fakanállal is átkeverhető). A kész krémet egyszerűen elkenjük az őrölt magokból készült tésztán. Hűtőben tároljuk további munkálatokig.

 

barackos_kivanom.jpg

 

Fehér hab receptje

Hozzávalók:

  • 1/2 bögrényi dióféle 
  • 1/2 bögrényi meleg víz
  • 1-2 ek áztatott mazsola vagy datolya
  • 1 ek útifűmaghéj

 

Elkészítés:

A diófélét és a mazsolát beleszórjuk a turmix gépbe  (ha van lehetőségünk a diófélét előáztatni, még jobb), meleg vizet öntünk rá és összeturmixoljuk. Hamar egy tejföl-szerű állagot kell kapjunk. Hozzáadunk kb. 1 ek útifűmaghéjt, átkeverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk. 

Végső műveletként megszórtam karobporral.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr8514168033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.