Téli gyümölcsös zabkása dióval
2016. február 18. írta: VegaLife

Téli gyümölcsös zabkása dióval

dios-teligyumolcsos_zabkasa.jpgOlvastam valahol, hogy a reggeli a testnek, olyan, mint egy repülőrajttal indított nap. Sok ember, amikor végre ki tud kelni az ágyból, rá sem tud nézni a reggelire. Egy gyorsan felhajtott csésze kávé a felnőttek bevett, gyakorlattá vált reggelije. Egyre több gyermek is úgy érkezik az iskolába, hogy még semmit sem evett, vagy ha evett is, legfeljebb fehér cukorban és fehér lisztben gazdag pékárut. Rossz szokások vésődnek be már gyermekkorban is, amelynek következményei kihatnak egészségünkre, életünkre. Cukorbetegség, magas vérnyomás, PCO, hogy csak néhányat említsek azokból a betegségekből, amelyeket már egész fiatalon, akár tinédzser korban vagy korai húszas éveiben "megszerezhet" az ember. Ha reggelizünk is, nem mindegy, hogy mivel indítjuk napunkat, hiszen vagy repülőrajt lesz a szervezet számára, vagy lassú döcögés. Egy helyesen összeállított - gabonában, gyümölcsben és olajos magban gazdag reggeli kicsiket és nagyokat egyaránt segíthet abban, hogy kevésbé legyenek ingerlékenyek, annál inkább energikusak és hatékonyak. Kezdjük a napot néhány friss gyümölccsel, gabonákkal vagy teljes kiőrlésű búzából sütött kenyérrel, és tapasztalni fogjuk, hogy energiaszintünk egész délelőtt a csúcson marad. Ehhez kínálok most egy könnyen megvalósítható ötletet.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 adag zabpehely (pl. 2 marék)
  • víz
  • 2-3 szem mandarin
  • 2 banán
  • 1 alma
  • 1 kisebb marék dió
  • Igény esetén: növényi tej 

 

Elkészítés:


Ha apró szemű zabpelyhünk van, akkor a lábosban, amiben főzni fogjuk, kicsit megpirítjuk. Épp, amíg illata lesz a pirítástól. Majd felöntjük vízzel. Figyelve és olykor megkeverve addig főzzük, míg a zabpehely meg puhul. Amint puha, egy banánt beleszeletelünk, átkeverjük.

Ha nagy szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor ugyanígy megpiríthatjuk, de egy éjszakára akár be is áztathatjuk hideg vízbe. Másnap pedig felfőzzük. Az ilyen zabpelyhek több főzési időt igényelnek.

Víz helyett és vízzel együtt is használhatunk valamilyen növényi tejet. Külön ízvilágot kölcsönöz reggelinknek.

Amíg fő a zabpehely (elég gyorsan elkészül), a gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk, felaprítjuk. Tálalásnál a zabkása tetejére halmozunk a "gyümölcssalátából", valamint megszórjuk némi dióval.

Jobban édesíteni bizonyára nem szükséges, hiszen a zabkásába is kevertünk egy banánt és a tetejére is került.​

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr698398284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása