Rakott gyalult tök
2014. január 27. írta: VegaLife

Rakott gyalult tök

rizzsel rakott tök tányéron.jpgFagyasztónkban van még néhány finom gyalult tök, amelyek egy nagyobb részét eddig elsősorban tökfőzeléknek használtam fel. Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy milyen más ételt lehetne készíteni a tökből a főzelék helyett. Egyszer csak jött az ihlet, hogy tepsibe is megsüthetném, egy kis rizzsel összekeverve. Így készült el az alábbi receptem.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 kg gyalult tök
  • 30 dkg barna rizs
  • 1,5 dl zabpehely őrölve
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • víz
  • petrezselyem
  • 2 dl növényi tejszín
  • durvára őrölt magok (opcionális)
  • reszelt vagy ecetes torma (opcionális)

 

Elkészítés:

A barnarizst átmossuk, majd feltesszük főzni. Hagymát aprítunk és egy kevés vízen megpároljuk.

Amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a gyalult tököt. Megszórjuk ételízesítővel, adunk hozzá pár gerezd fokhagymát felaprítva, vagy fokhagymaprésen átnyomva. Öntünk hozzá kb. 2 dl növényi tejszínt és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök megfő, megpuhul. A főzés utolsó 8-10 percében aprított petrezselymet szórunk a tejszínes tökhöz.

Fogunk egy tepsit. Kókuszzsírral kikenjük vagy sütőpapírral kibéleljük. A megfőtt barna rizst összekeverjük a kész tejszínes tökkel, szórunk bele lisztté darált zabpelyhet és lenmag-őrleményt, majd összekeverjük. Végül a tepsibe tesszük a masszát, a tetejére őröl magokat szórhatunk.

Közepes lángon kb. 30-40 percig sütjük.

Kiadós, laktató, egészséges! Tormával ettük, nagyon klassz volt együtt.

tök petrezselyemmel.jpg petrezselymes tök.jpg
zabpehellyel tök.jpg tepsiben rakott tök.jpg
rakott tök tálalva.jpg rakott tök.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr335784111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Széles Ágnes 2017.10.05. 19:22:18

Nyáron többször készítettem rakott cukkinit, rizzsel, darált hússal,sajttal megszórva. Most megpróbálkozom ugyanezzel, csak gyalult tökkel. A gyalult cukkinit nyáron nem pároltam meg, ahogy kijött a reszelőből, már raktam is a sütőpapírral bélelt tepsibe, rétegezve. Előtte a rizst és a darált húst is puhára pároltam, így egyszerre került bele a tepsibe, nem ázott el a papír.