Fonott kalács (vegán)
2013. szeptember 30. írta: VegaLife

Fonott kalács (vegán)

fonott kalács.jpg

Napjainkban sokféle nézet él arról, hogy az ember fogyasszon-e egyáltalán gabonát (paleosok általában mellőzik őket), vagy nézhetjük azt a tényt, hogy földünkön egyre több a gluténérzékeny ember (akik azért bizonyos gabonákat fogyaszthatnak). Egy általános dolgot azonban kimondhatunk: Ha már glutén és gabona terméket fogyasztunk, és nem vagyunk gluténérzékenyek, jól tesszük, ha nem kizárólag fehér lisztből készült ételeket eszünk. Ugyanis a fehér liszttel készült ételeink minden szempontból szegényebbek és elsősorban csak hizlalnak, megtapadhatnak beleink falán és mindenféle betegséghez (elhízás, cukorbetegség, alultápláltság, emésztési zavarok, stb.) vezethetnek. Tehát aki teheti, mert diétája nem ellenzi, érzékenysége nem tiltja, annak azt javaslom, építse be a teljes kiőrlésű lisztet a sütési-főzési szokásaiba. Azért is kell ezt javasolnom, mert még mindig nagyon sok helyen tapasztalom azt az internetes receptek világában barangolva, hogy bizony nem vált szokássá, sem elterjedtté az, hogy sütés során a felhasznált lisztünk legalább 1/3-át teljes kiőrlésű liszttel helyettesítsük. Miért ajánlott használni mégis? Azon egyszerű oknál fogva, mert a teljes kiőrlésű liszt tápértékben is teljesebb. Nem csak a búzaszemek magját tartalmazza, hanem a héját és a csíráját is. A gabonaszem héja a korpa, ami magas B-vitamin tartalommal bír, valamint ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. A csíra szintén B-vitaminban, valamint E-vitaminban gazdag, továbbá szintén ásványi anyagokat juttatunk általa szervezetünkbe. Szemben a kizárólag fehér liszttel készült ételekkel a teljes kiőrlésű jobban laktat, mivel rostban gazdag, így kevesebb mennyiséget is elegendő fogyasztanunk.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg növényi tej (pl:diótej)
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 3 evőkanál őrölt zabpehely
  • 0.5 dkg só
  • 2 evőkanál olaj
  • 8-10 dkg gyümölcscukor vagy nyírfacukor, méz vagy ki mivel édesít
  • igény szerint: reszelt citromhéj, áztatott mazsola

Elkészítés:
 

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk kb. 1 evőkanál édesítő "szer"-t, majd ráöntjük a növényi tejet. (Ha nem meleg, előtte kézmelegre melegítjük.) Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a tej tetejére.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is. (Ha diótejet készítünk, a visszamaradt diót is beletehetjük.)

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó-kelesztő programot beállítva a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Persze kézzel is dolgozhatunk. Ez esetben addig kell a tésztát gyúrni, dagasztani, míg hólyagos nem lesz. Majd keleszteni a duplájára.

A tésztához lehet adni biocsicsóka sűrítményt is - a teljes összekeverés előtt. Ezt annak ajánlom, aki el akarja kerülni a cukorbetegséget vagy a hirtelen vércukor-szint ingadozást. Őrölt lenmagot többek közt azért érdemes mindenhez hozzákeverni, mert segíti a bélből a könnyebb távozást. Ami pedig egy kelt tészta esetében nem árt. Zsírsavjainak köszönhetően a koleszterin szintre is jó hatással van. Emellett a másik ok, hogy gyakorta használom a lenmagot, az, hogy a tojást remekül helyettesíthetjük lenmag és zabpehely őrleménnyel.

Visszatérve a tésztához. A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk, mindegyikből rudakat sodrunk, majd összefonjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kelesztjük még 20-30 percet és megkenjük egy kevés vízzel vagy növényi tejjel. Kb. 35 perc alatt előre felmelegített sütőben (kb. 180 fokon) készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, a tészta nem ragad a tűre (vagy a késhegyre). Megvárjuk, míg kicsit kihűl, megszikkad kicsit a kalács és már vághatjuk is. Kihűlve egészségesebb. Epebetegeknek másnap fogyasztva ajánlják.

Vendégváró falatnak is szuper, de megsüthetjük előző este másnapi reggelihez, utazáshoz, a gyerekeknek (házastársnak és magunknak is) elcsomagolhatjuk reggelire. Készíthetünk hozzá házi nutellát, vagy megkenhetjük lekvárral is.

fonott kalács2.jpg fonott kalács3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr145540626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tina Recept 2013.10.01. 16:09:19

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
info@osszesrecept.hu
süti beállítások módosítása