Szezámtej (Házilag)
2012. december 28. írta: VegaLife

Szezámtej (Házilag)

szezámtej2.jpgAzt mondják, a tej sok kalciumot tartalmaz. Ha van is a tejben kalcium, mégis a szervezet számára hasznosíthatatlan körülmények között. Rendszeres tejivók között a legelterjedtebb az allergia, gyakori fül-, és mandulafertőzések, asztma, bélproblémák és cukorbetegség. Arról nem beszélve, hogy napjaink állatait is különböző antibiotikumokkal kezelik az életben maradásért. Tényleg ilyen tejet akarunk fogyasztani? Én biztos vagyok benne, hogy ha valaki elkezd otthon növényi tejeket készíteni, főleg, ha kicsit ízesíti is azokat, akkor könnyen egészséges szokást alakíthat ki. S mindezt miért írtam le? Mert a szezámtej talán az egyik leggazdagabb kalciumforrás az emberi szervezet számára. Mégis oly kevesen élnek vele. Bizony nem ártana kicsit elterjedtebbé tenni. Fontos szót ejteni arról is, hogy a szezám a kalcium mellett magnézium, kálium, foszfor, vas, A-, E-, B1-, B2-, niacin vitaminok forrása is a szervezet számára.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb marék szezámmag
  • víz
  • édesítő szer (stívia, gyümölcscukor, méz, stb)
  • esetleg egy kevés kikapart vanília

Elkészítés:

A szezámmagot néhány órára, vagy akár egy éjszakára beáztatjuk. Kb. kétszeres mennyiségű vízbe. Az áztatás után a magokat átszűrjük és az átszűrt víz felével összeturmixoljuk. Jó, ha erős turmixunk van (500W), mert azzal talán 2 perc alatt egy sűrűbb masszát kapunk. Ezt akár át is szűrhetjük, vagy egyszerűen vízzel felhígítva, csipetnyi sót, esetleg kikapart vaníliát és valamilyen édesítőszert hozzáadva még egy kis ideig turmixoljuk. Ezzel kész a natúr szezámtejünk.

szezámtej.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr834984550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VegaLife 2013.01.23. 07:44:57

Hűtőben tárolva néhány napig biztosan nem romlik meg. Kókusztejet már fagyasztottam le, és kiengedve újra használtam. Semmi probléma nem volt vele. Szezámtejet még nem fagyasztottam. Hűtőben viszont 2 napig is tároltam pl. diótejet. Simán jó volt még utána is.

Bernadett Karácsony 2015.01.13. 23:01:43

A fiam decemberben mult 2. Nem adunk neki allati eredetu tejet. (Kapunk is erte a csalad egy reszetol). Imadja a rizstejet, nem sikerult meg annyit adni neki, hogy ne tudja meginni, epp ezert arra jutottunk, hogy veszunk egy novenyi tej keszito automatat, mert kicsit huzos 5-800 Ft egy doboz italert, ugy a Jezuska betette a fa ala. :D Azota napi szinten hasznalatban van, en meg imadok kiserletezni, ezert nagyon orulok a receptjeidnek! Holnap keszitek is egy adag diotejet es a szezammal is szemezek. Remelem, sikere lesz!
Koszonom az otleteket!

VegaLife 2015.01.14. 16:20:22

@Bernadett Karácsony: Köszönöm az elismerő szavakat és a megosztott tapasztalatokat! :) Öröm számomra, hogy nem hiábavaló a fáradozásom a blogommal, a pozitív visszajelzés mindig jól jön.:)
süti beállítások módosítása