Hagymaleves répacsíkokkal gazdagítva
2012. december 12. írta: VegaLife

Hagymaleves répacsíkokkal gazdagítva

répacsíkos hagymaleves1.jpg

"Ha megvágunk egy hagymát, tiopropanal-kén-oxid szabadul fel, ami könnyekre fakaszt. Ezek ugyanolyan könnyek, mint a bánat könnyei? Charles Darwin kutatásai még azt mutatták, hogy igen. A könnyek, írta, a szem nedvesen tartásának és védelmének egyszerű eszközei. Ez a megállapítása nem volt időtálló, ugyanis az amerikai biokémikus William Frey később kimutatta, hogy a könnyek általában vízből, nyálkából állnak, és sókat is tartalmaznak, de a bánat könnyei speciális fehérjéket is. Ebből az következhet, ha az ember sír, a test ilyen stresszel kapcsolatos kémiai vegyületek, speciális fehérjék segítségével érzelmileg meg is tisztul. Igazi könnyeket hullatni tehát jó dolog." (Bill Laws)

Örülök, hogy Darwing (ebben) is valamennyire tévedett. Ennek örömére egy hagymaleves receptet osztok meg a közönséggel, amely cseppet sem közönséges, hiszen a vékony répacsíkok igazán egyedivé teszik. Superbrand lett számomra. :) Szerintem remek vegetáriánus karácsonyi, ünnepi levesötlet. A répacsíkok különlegessé teszik az egyszerű és gyors hagymalevest.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma és pár darab apró vöröshagyma (ha van)
  • 2 fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 maréknyi medvehagyma (fagyóból, vagy olajban eltett hagymából)
  • 2 dl növényi tej
  • víz
  • kurkuma
  • só vagy ételízesítő
  • szerecsendió
  • 2-3 db répa felcsíkozva
  • víz

 

Elkészítés:

A vörös és lila hagymákat felkarikázzuk és egy edényben vízen kicsit megpároljuk őket. Nekem volt néhány kisebb hagymafejem, amiket egészben meghagytam. Nem kötelező. Amikor picit megpuhultak, kb. 3-4 dl vízzel felöntjük hozzáadjuk a sót vagy ételízesítőt, valamint egy-két csipetnyi kurkumát, amitől szép sárga színe lesz. Amikor elkezd forrni, hozzáöntjük a növényi tejet. A répákat megpucoljuk és reszelő segítségével hosszában vékony csíkokra vágjuk, a répacsíkokat pedig a leveshez tesszük. Az medvehagymákat és fokhagymadarabokat is csak ezután adjuk hozzá. Forr még egyet, s a hagymák és a répák végleg megpuhulnak, akkor csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük.

Ezzel kész is a finom, ízletes többfajta hagymából álló hagymalevesünk. Persze tehetünk még hozzá újhagymát, póréhagymát, nyers gyöngyhagymát, stb.

répacsíkos hagymaleves5.jpg répacsíkos hagymaleves4.jpg
répacsíkos hagymaleves7.jpg répacsíkos hagymaleves6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr634958976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása