Gombaleves "hús"gombóccal
2012. augusztus 10. írta: VegaLife

Gombaleves "hús"gombóccal

20120720_163941gl.jpgSzintén egy régebbi receptet írok le. De ha az embernek csak most jut ideje a régebbieket lejegyezni, akkor késve kerülnek fel a bejegyzések. Szeretjük a leveseket. Inkább jó sűrűre készítjük, mivel a gyomor kevésbé tud mit kezdeni a "híg" táplálékkal. Kevés lé, sok zöldség. Nálam ez az alap. (Máskülönben inkább krémlevest készítek.)

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 35 dkg gomba
  • 8 szem krumpli
  • 8 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 2 karalábé
  • zellerlevél
  • petrezselyem
  • fokhagyma
  • ételízesítő vagy só
  • piros fűszerpaprika
  • víz

Húsgombóc hozzávalói:

  • 5 dkg szójagranulátum
  • 5-10 dkg barna rizs
  • zabpehely
  • ételízesítő vagy só
  • őrölt kömény
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemlevél
  • majoránna
  • esetleg őrölt bors
  • víz - főzéshez

 

Elkészítés:


A leveshez előkészítjük a hozzávalók között felsorolt zöldségeket. Megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk őket. Egy nagy fazékba beletesszük a zöldségeket, alacsony lángon kicsit átkavarjuk őket, majd adunk hozzá sót vagy ételízesítőt, nagyjából 1 csapott evőkanál fűszerpaprikát, felöntjük vízzel  (jól ellepje) és elkezdjük főzni.

Amikor már majdnem puhák a zöldségek, a felaprított zeller, petrezselyem és fokhagyma kerül a levesbe.

Majd egy utolsót főzünk rajta. Természetesen a levest elkészíthetjük bármiféle - nekünk tetsző levesbetéttel. Mivel nekem amúgy is készen volt más ételhez a húsgombóc alapja, ezért ezt főztem hozzá az alábbiak szerint:

A szójagranulátumra forró, ételízesítős, vagy sós vizet öntünk. A barna rizst miután alaposan megmostuk, puhára főzzük.

A megpuhult szójagranulátumot szűrőn leszűrjük és a levét kissé kinyomkodjuk. A megfőtt barna rizzsel és zabpehellyel összekeverjük és a masszát a felsorolt többi hozzávalóval (aprított fokhagyma és vöröshagyma, fűszerek) ízesítjük. A massza akkor jó, ha kemény gombócokat tudunk formálni belőlük. Ha puhák lesznek, és szinte szétesnek, akkor tegyünk még hozzá zabpelyhet. Amikor elkészült, ízre és állagra is megfelelő, golyókat formálunk belőlük és forrásban lévő sós vízbe kb. 10 perc alatt átfőzzük.

Egyesével tettem a főzővízbe és egyesével szedtem ki. Így nem estek szét. A leves nagyjából megfő 30 perc alatt, de az előkészítési munka miatt nem tekintem 30 perces ételnek.

20120720_164058gl.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr484705719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.