Sushi quinoaval
2017. december 22. írta: VegaLife

Sushi quinoaval

sushi2.jpgEddig csak rizzsel készült sushit ettem. Azokat is mindig mások készítették. Nagyon szeretem, szóval már itt volt az ideje, hogy kipróbáljam a bambuszos tekercselést és készítsek valami egyedit. Quinoával készítettem. Remek kis útravaló volt, amikor hazautaztunk a nyáron Magyarországra. Lehet, hogy a karácsonyi asztalra is elkészítem. Miért is ne? Krémsajttal, uborkával és paprikával legalább olyan finom, mint avokádóval és paprikával összerakva. A szójaszószból sem árt pár csepp, de a savanyított vékony gyömbérszeletek és a leheletnyi wasabi extra élvezetet kínál hozzá.

 

Hozzávalók:
  • 1 bögre (250 ml-es) quinoa
  • 1,5 bögre víz
  • nagyobb csipetnyi só
  • 1 szál kígyóuborka
  • 1 db avokádó
  • paprika
  • 3-4 db nori, alga lap
  • 150 g vegán krémsajt (Tesco free from krémsajtja, opcionális, helyette használhatunk tofut, vagy füstölt tofut)
  • szójaszósz (opcionális)
  • wasabi (opcionális)
  • bambusztekerő

 

Elkészítés:

A quinoát jól mossuk át majd a hideg vízben 5-10 percet áztassuk. Utána szűrjük le és sóval, kevergetés nélkül, fedő alatt főzzük puhára. Ha jól megfőtt, a víz elfőtt róla, látjuk, ahogy a szemek egymáshoz tapadnak. Fontos, hogy a quinoa egymáshoz tapadjon. Ha a quinoa teljesen kihűlt, kezdhetjük a sushi összeállítását. 

Igazából rajtunk áll, mi kerül a sushi közepébe. Készíthetjük csak quinoa és egy- vagy kétfajta zöldséggel, de fel is turbózhatjuk, mindent belepakolva.

Az algalapokat terítsük ki a bambusztekerőre (nálam ez egy bambusz tányéralátét volt), egyik végére tegyük a quinoát, helyezzük rá a hosszában felszeletelt uborkából, paprikából, avokádóból, kenjünk rá egy kis krémsajtot, majd szorosan és lehetőleg egyforma vastagságban tekerjük fel. Az algalap úgy fog rátapadni a tekercsre, bezárva a tekercset, ha egy pici vízzel megnedvesítjük. Ha a benedvesített lap szépen rátapad a tekercsre, tegyük hűtőbe, majd kb 10-15 perc múlva jó éles késsel felszeleteljük.

A szeletelésnél érdemes először középen elvágni, majd az így kapott két rudat szintén középen elvágni, Ezzel a "felezős" művelettel addig vágjuk, míg kb. 3-4 centiméteres sushiszeleteket, karikákat kapunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr9313274979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.12.23. 17:44:41

Első próbálkozás volt és ennyire jól fotózható lett az eredmény?

Pesten idén a quinoa volt a legdivatosabb étel a sushifutároknál.

Ha igazi sushit csinálsz, akkor érdemes a rizshez egy kevés rizsecetet adni.

VegaLife 2017.12.23. 17:46:58

@Étteremkritikus: Igen, elso probalkozas volt. :)
A rizsecetrol mar hallottam, eszben tartom, ha rizzsel keszitenem. Koszi!
süti beállítások módosítása