Zöldséges pásztor pite
2017. október 25. írta: VegaLife

Zöldséges pásztor pite

sheperds_pie_with_vegetables.jpgSheperd's pie - így hívják az angolok, és igen, ez egy tipikus angol étel (ami, ha jól tudom, végre angol és nem más országból átvett étel). Megtalálható minden étterem kínálatában, munkahelyi konyhákon, kantinokban is gyakori étel. Nem, nem alulra teszik a krumplipürét egyátalán! Mondhatnám, az igazi pásztor pite alja nem krumpli. Míg mi magyarok inkább a krumplira tennénk a szószt, majd befednénk krumplival, itt viszont épp az a lényeg, hogy nem tesznek alá krumplit (így könnyebb lesz mosogatni is az edényt). Az eredeti ételt bárányhúsból készítik krumplival, viszont marhahúsból is szokták, de azt inkább Cottage pie-nak hívják. Cottage-okban laktak a szegényebb emberek, akik bárány helyett inkább marhahússal elkészítve engedhették meg maguknak. Ha pedig krumplipüré helyett leveles tésztával készítenénk akkor skót mintára készül a pásztor pite. Mindenesetre az angolok remekül megtalálták a módját, hogyan használják fel a maradék krumplipürét, ami esetleg előző nap megmaradt az ebédből.

 

A recept

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 kg vegyes zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, répa vagy kedvünkre való más zöldségek)
  • 2 ek vegán margarin
  • 4 dl meleg növényi tej
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1,5 ek étkezési keményítő
  • ételízesítő
  • fokhagyma (opcionális)
  • kurkuma (opcionális)
  • sörélesztőpehely (opcionális)

 

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk és annyi vízben, ami épp ellepi, só hozzáadásával feltesszük főzni. Amíg fő, a zöldségeket kevés sóval az edény alján kevés vízzel megpároljuk. Majd egy edényben a kókuszzsírt 2 dl növényi tejjel összemelegítjük. 1 dl hideg növényi tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt és hozzákeverjük ahhoz a növényi tejhez, amivel a kókuszzsírt összemelegítettük. Kis lángon addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ételízesítőt szórunk bele. Ha sárgább színt szeretnénk, egy kis kurkumát is tehetünk bele, ha esetleg az ételízesítő nem színezné be eléggé. Ha fűszeresebb ízt szeretnénk, nyomhatunk bele 2-3 gerezd megpucolt fokhagymát vagy szórhatunk bele fokhagyma-granulátumot. Enyhén sajtos ízvilágot érhetünk el némi sörélesztő pehely hozzáadásával. A megpárolt zöldésget összekeverjük ezzel a besamel szósszal. 

A megfőtt krumpliról a levet leszűrjük, hozzáadjuk a margarint és 1 dl növényi tejet. Krumplinyomóval vagy villával összetörjük a krumplit, szükség esetén sózzuk. Így elkészítjük a krumplipürét. (Ha túl sok krumplipüré maradt tegnapról, használjuk fel azt, viszont mellőzzük az instant porból készített gyors krumplipürét, az ugyanis túl folyós lesz a szósz tetejére.) A krumplipürének nem szabad túl folyósnak lennie.

Fogunk egy tűzállló edényt (pl. jénai tálat) vagy egy tepsit. Kókuszzsírral kikenjük az alját és oldalát. Beleöntjük a zöldséges szószt, majd pedig a tetejére halmozzuk és simítjuk a krumplipürét. A tetejét villával megszurkáljuk. Sütőben enyhén aranybarnára sütjük. Tálalásnál a zöldésges szósz enyhén folyós állagú lesz, de épp ez az egyik tulajdonsága. Amolyan szószos, nem áll egybe, mint pl. egy rakott krumpli.

sheperds_pie.jpg

sheperds_pie_with_veggies.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr1813058106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása