Csokis-vaníliás chiapuding
2017. augusztus 01. írta: VegaLife

Csokis-vaníliás chiapuding

chiapuding_barackkal_csokisan.jpgA köztudatban chia magnak hívják, a tisztes magyar neve azonban aztékzsályamag. Mexico és Guatemala területein honos leginkább. Aki hallott már a chia magról, az bizonyára hallotta azt is, hogy nagy arányban tartalmaz rostot. Magas rost tartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Azt talán már kevesebben tudják, hogy szintén szép arányban tartalmaz fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Pont magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm chia magnál nem ajánlatos többet fogyasztani.

Nyersen sose fogyasszuk a magvakat, mivel különleges képességük, hogy súlyuk többszörösét képesek folyadékban megkötni. Ha nyersen kerül a gyomorba, ott fog megdagadni, ami kellemetlen lehet. Felfújódást, hasi problémákat, rosszullétet okozhat. Fontos, hogy fogyasztás előtt legalább 10 percig áztassuk vízbe, növényi tejbe, magtejekbe, vagy gyümölcslébe, de ne keverjük olajokkal. Óvatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a chia maghoz, kis adagokkal kezdve. Mindig figyeljünk arra, hogy chiamag fogyasztása után (legyen az müzliben, pudingban vagy más ételben) bőséges folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, így elkerülve a hasi panaszokat.

Kerülendő a magas zsírtartalmú étellel keverése, mivel megfekszi a gyomrot. Nem ajánlott együtt fogyasztani alkohollal, mert fokozza annak vízürítő hatását. Mindemellett nagyon sok jó tulajdonsága van, jelentős a kálium, magnézium és antioxidáns tartalma. Ennek köszönhetően több energiát ad, valamint szabályozza az emésztést. Segítő társ lehet fogyókúrában, mivel fogyasztása telítettségérzést okozhat. Elsősorban reggelire vagy ebédre fogyasszuk. Ha mégis az alábbi pudingot estére tálalnánk a vendégeknek, kis mennyiséget szervírozzunk és adjunk a vendégeknek bőséges italt (vizet vagy lágy teát esetleg gyümölcslevet) a puding után.

 

A recept

Hozzávalók: 

  • 4 dl növényi tej
  • 4 ek chia mag
  • agavé szirup
  • karob vagy kakaópor vagy olvasztott csoki
  • vanília
  • barack (vagy idénygyümölcs)

 

Elkészítés:

Ha csokis-vaníliás chiapudingot szeretnénk készíteni, akkor felezzük el a növényi tejet (2-2dl). Az egyiket keverjük ki kakaó vagy karobporral és agavé sziruppal, vagy olvasszunk fel egy kevés (kb 30 gramm) étcsokit és keverjük a növényi tejhez.

A növényi tej másik részét melegítsük fel vanília kikapart belsejével vagy vanília esszenciával.

A fehér és barna színű tejekhez adjuk hozzá a magokat, tegyük hűtőbe. Egy éjszaka alatt magába szívják a folyadékot, de pár óra is elegendő idő arra, hogy megdagadjanak és puding állaga legyen. 

Poharakba adagoljuknés a tetejét pl. barackkal vagy más idény gyümölccsel díszitjük. A képen látható puding során a csokishoz szójatejet a vaníliáshoz rizstejet használtam. Mindkettővel egyformán jól elkészíthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr8312707678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása