Vegán sajt (szójamentes, gluténmentes)
2017. július 09. írta: VegaLife

Vegán sajt (szójamentes, gluténmentes)

sajt_cheese.jpgHa visszagondolok erre a sajtkészítményre, gondolatban újra nekikezedek és elkészítem, nem csak azért, mert gyorsan összehozható (éppen csak hűtőben kell pihentetni pár órát), hanem mert iszonyú finomra sikeredett. Férjem szerint is nagyon finom íze volt. Oké, a legtöbb dologért Ő odáig van, ami a konyhából az én kezem alatt készül, de ezt a sajtot azóta is emlegeti. Ugyan itt, Angliában egyre szélesebb választéka van a növényi sajtoknak, mégsem említhetők egy kalap alatt a házi készítésű sajtok és a boltban megvásárolhatók. Ez a sajt lágyra sikerült, szeletelés után akár finoman kenhető is. Ha több agar-agar-t teszünk hozzá, keményebb állaga lesz, de mindig megmarad egyfajta kocsonyás állaga.

A recept

Hozzávalók:

  • 15 dkg kesudió (érdemes beáztatni legalább 30 percre, de akár órákra vagy egy éjszakára is)
  • 4 dkg sörélesztő pehely
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál  paprika
  • 1 teáskanál datolya szirup
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1/4 teáskanál turmeric (vagy kurkuma)
  • 1.7 dl hideg víz

 

  • 1 teáskanál agar agar (púpozott)
  • 1.7 dl hideg víz

 

Az első hozzávalókat tegyük turmixgépbe és turmixoljuk össze. Az utolsó két hozzávalót, az agar agart keverjük ki a vízzel, majd forraljuk fel folyamatos kevergetés közben (kb. 5 percig tart). Amikor sűrűsödik, tegyük hozzá az összeturmixolt részhez, majd enyhén keverjük át. Sütőpapírral vagy frissentartó fóliával bélelt edénybe öntsük a masszát és legalább 2 órát pihentessük hűtőben, akkor fog igazán egybe állni, besűrűsödni. Néhány órás hűtóben történő pihentetés után tányérra vagy tálcára tesszük és tálalhatjuk. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr4112632681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.