Banánkenyér aszalt gyümölcsökkel
2017. május 15. írta: VegaLife

Banánkenyér aszalt gyümölcsökkel

banankenyer_szeletelve.jpgVan, amikor már nem esik jól a megbarnult héjú banán, holott belül semmi baja nincs, alkalmas fogyasztásra. Remek módja a felhasználásának a következő recept. De ha nincs barna héjú banánod, de szépen érett sárga színben pompázik, akkor sem kell várnod, hiszen ugyanúgy finom édességet készíthetsz. Szerintem millikók és milliók készítik és kóstolják a különféle banánkenyereket világszerte. Az enyém márványosságában és aszalt gyümölcseiben lett különleges. Banáncsipszet is tettem hozzá és tetszett, hogy a puha és lágy tésztában megbújt néha egy roppanós falatka. Ha nem tudod, mit süss vegán barátaidnak, íme egy egyszerű, de finom recept. Olyan sokan készítik el tojással, miközben tojás nélkül is remek kenyér készülhet. Ha pedig vegán vagy, szolgáljon ötletül receptem arra, hogy mit süss leközelebb a vendégeknek/családnak.
 

A recept

Hozzávalók:

  • 2 érett banán
  • 1/2 bögre kókuszolaj
  • 1/2 – 1 bögre eritrit/xylit/gyümölcscukor (vagy bármilyen cukorhelyettesítő, ízlés szerint, de gondoljunk arra, hogy az aszaltgyümölcsök is édesítik)
  • 1 bögre liszt (fehérlisztet és teljes kiőrlésű lisztet fele-fele arányban használtam)
  • 1 bögre zabliszt (őrölt zabpehely)
  • 1 bögre növényi tej
  • 1 bögre feldarabolt aszalt gyümölcs
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • pár csepp citrom vagy narancs kifacsart leve
  • 1 ek kakaó vagy karob (opcionális)

 

Elkészítés:

A banánokat villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a liszteket, a szódabikarbónát, a növényi tejet és az édesítőszert. Sűrűbb tészta kell legyen, valamivel sűrűbb. mint egy piskótáé. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. (Én aszalt barackot, meggyet, szilvát, datolyát, banánt, áfonyát adtam hozzá.) Jól összekeverjük, végül pár csepp (1-2 evőkanálnak megfelelő) citrusféle levét. A püspökkenyérformát – amennyiben nem szilikonanyagú  – kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát. 170°C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 45-55 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha már nagyon pirulna a teteje sütés közben, alufóliát tegyünk a tetejére. Ha megsült, sütőből és formából óvatosan kiemelve rácson hagyjuk kihűlni. Kihűlés után szeletelhető.

Ha márványos tésztát szeretnénk, mielőtt a formába öntenénk, az alaptésztát két részre válsztjuk, az egyikhez kakaót vagy karobot keverünk. Ezután rétegezve öntjük bele a formába a két tésztát.

A tetejére csokimázt is készíthetünk karob/kakaó, folyékony kókuszzsír és datolyaszirup/etirit/nyírfacukor (ki milyen édesítőt használ) trióból. A jó elegyedéshez lehet némi hő szükséges a főzőlapunkon. A csokis krém sűrűsége kenhető állagú kell legyen. Ha rákentük a kihűlt banánkenyérre, hűtőben hagyjuk pihenni, dermedni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr9112505797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Balázs. 2019.05.30. 14:41:14

Mindenkinek nagyon izlet. :) Gyorsan elkeszult. Egy bogre novenyi tej,egy szelet banankenyer,hmm. Finom volt.
süti beállítások módosítása