Tofus rizzsel töltött káposzta tekercsek
2016. október 15. írta: VegaLife

Tofus rizzsel töltött káposzta tekercsek

kaposztatekercs.jpgUgyan ősz van, s ez a káposztás étel remek őszi étel, de - szerintem - passzol a karácsonyi asztalra is, ha esetleg már azon gondolkodnánk, milyen vegán étel kerüljön a karácsonyi asztalra. Mégis kanyarodjunk vissza az őszhöz. Az őszi hőmérséklet-ingadozás megviselheti immun-rendszerünket. Bár süt a nap, mintha még nyár vége lenne, de a szabadba kimozdulva bizony megérezzük enyhén csípős hidegét, s örülünk egy sálnak, egy melegebb pulcsinak. Ilyenkor jól tesszük, ha olyan ételt készítünk, ami immunkrendszerünket erősítheti. Ilyen például a kelkáposzta, amit gazdag vitamintartalma (A-, B-, E- és C vitamin, Béta karotin, Mangán és Magnézium) miatt immunerősítő, daganatmegelőző, gyulladásgátló hatású élelmiszerként tartanak számon, kalciumtartalma pedig a csontjaink egészségéhez járulhat hozzá. Minden súlycsökkentő diétának hasznos alapanyaga lehet, mivel energiaértéke csak 30 kcal. A káposztában lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein. Ennyi jó tulajdonság mellett következzen egy finom recept.

A recept

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 csomag tofu (300-400 g)
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • 15 dkg főtt rizs (barna)
  • kevés zabpehely vagy zabliszt
  • piros fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • ételízesítő
  • fokhagyma
  • víz

 

Elkészítés:

A rizst kevés sóval vízben megfőzzük. A fejes kelkáposztát leveleire bontjuk, megmossuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, kb. 3-4 percig főzzük őket. Amikor kicsit megpuhultak, kivesszük a vízből és lecsöpögtetjük őket.

A tofut felkockázzuk, felaprított hagymán kicsit megpároljuk. Összekeverjük a puhára főtt rizzsel és hozzákeverünk annyi zabpelyhet vagy a zablisztet, amit felvesz úgy, hogy gombócokat tudjunk formálni belőle. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt. Jól átkeverjük.

Ezzel a töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket, és mint a palacsintát, felcsavarjuk. A felcsavart káposztákat kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A tetejére aprított fokhagymát szórunk, pár csepp olajat csepegtetünk, és addig sütjük, míg a teteje szép barna lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr6411781981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása