Ribizlis muffin (vegán)
2016. május 01. írta: VegaLife

Ribizlis muffin (vegán)

ribizlis_muffinom.JPG

Ismered a muffinos embert? Do you know the muffin man? - kérdezi az angol gyerekdal immár majdnem 200 éve. Régen, az 1800-as évek tájékán ugyanis muffin man-ek járták a városok utcáit, édes és sós süteményeket árulva. Abban az időben a muffin nem azt jelentette, mint napjainkban. Sokkal inkább kelt (élesztős) tésztájú sós étel volt, amit pl. kenyértésztából készítettek. Az édes, kevert süteményes változatok elterejdése már inkább amerikai történet, s a cupcake-k színes világa által vált ismerté. (Cupcake-k muffinhoz hasonló sütemények, melyek lapost tetejét máz és színes cukorkák díszítik.) Most következzen egy gyors ribizlis muffin recept, ami segíthet, hogy a fagyasztóban pihenő ribizliszemeket hogyan használd fel. Mivel gyorsan összekeverhető, a sütés sem tart sokáig, így 30 perc alatt kész is a sütemény, akár gyerekzsúrra, akár felnőtteknek, vagy csak úgy, a családnak, hétvégére.

A recept:

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 15 dkg fehér liszt)
  • 12 dkg gyümölcscukor vagy nyírfacukor vagy xylit
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 1-2 csipet kurkuma (elhagyható, de szép sárga színe lesz, mintha tojással készült volna)
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna 
  • 12.5 dkg margarin (vegán, ha lehet) vagy folyékony kókuszzsír
  • 0.5 dl víz vagy növényi tej (lehet kevesebb is elég, sűrű tészta legyen)
  • 1 bögre ribizli (leszemezve; ha fagyasztott, nem szükséges felolvasztani)
  • muffinpapírok

Elkészítés:

Egy keverőtálba szórjuk a lisztet, a gyümölcscukrot, a kikapart vanília belsejét, a kurkumát és a szódabikarbónát. Összekavarjuk őket, s közepébe egy mélyedést teszünk, ebbe kerül az olvasztott margarin vagy kókuszzsír. Elkezdjük fakanállal összekeverni és annyi vizet vagy növényi tejet adunk hozzá, amennyit felvesz úgy, hogy sűrű, nem folyékony tésztát kapjunk. Amikor a tészta kész, hozzákeverjük a ribizlit, majd a muffinpapírokkal kibélelt muffinsütő-formába kanalazzuk a tésztát. A tetejére is szórhatunk pár szem ribizlit. Közepes tűznél kb. 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a tészta ráragad, még nem jó. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr848666616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása