Mit adjak karácsonyra?
2015. december 12. írta: VegaLife

Mit adjak karácsonyra?

karacsonyi_ajandekok_montazs.jpgTeszik fel sokan a címben szereplő kérdést. Napjainkban az ajándékozás egyre inkább a pénzről szól (persze vannak kivételek). Vajon egyénenként hány órát töltünk azzal, hogy üzleteket járunk, keresve a legmegfelelőbb ajándékot. Miért ne készíthetnénk mi, a saját kezünkkel (gasztro-) ajándékot, ha csak lehet? 

Blogomról összegyűjtök néhány ötletet (10 alaprecept) ami segíthet az elindulásban, a további ötletelésben, hiszen senkinek nem szükséges ragaszkodnia az adott recepthez, attól el is térhet. Gyorsan, pár perc alatt elkészíthető ajándékokat és hosszasabb készületet igénylő meglepetéseket is bemutatok. Címükre vagy a képre kattintva az eredeti recepthez jutsz.

 

aszalt_pari_olajban.jpg

Aszalt paradicsom fűszeres olajban

Csempészd az olaszok napsütötte Toszkánját a fa alá a következő ajándékkal, amihez nem kell sok minden, de jó minőségű alapanyagokkal olaszos ételek ízvilágát idézheted fel.

Tipp: Ha kiváló minőségű olíva olajjal készíted, és nem fele-fele napraforgó olajjal, akkor még finomabb lesz. A babérlevelet is kihagyhatod. A kakukkfű helyett használhatsz bazsalikomot és/vagy oreganót.

 

csilis_olaj.jpg

Csilis olaj

Nem feltétlen gasztronómiai céllal ajánlom, úgy veszélyes lehet. Ellenben reumás panaszokat enyhíthet. Persze nem belsőleg fogyasztva. Ha mégis ételhez kevernénk, mindig csak csepegtessük a levesbe/szószba.

Tipp: Felmelegített méhviasszal, vagy kenhető állapotú kókuszzsírral a csilis olajjal és néhány csepp illóolajjal - pl. fahéj, narancs - összekeverve masszázskrémet kapunk, amivel a fájdalmas területet rendszeres alkalmanként bemasszírozva enyhülést érhetünk el. Ha masszázsra adjuk ajándékba, adjunk hozzá egy üveg ásványvizet is, így biztos nem felejti el az ajándékozott, hogy masszázs előtt és után bőséges vízfogyasztás szükséges a megfelelő hatás elérésére.

 

oil_with_herbs.jpg

Fűszeres olaj

Fűszereket szabadon válogatva készítheted el ezt az ajándékot. Legtöbb háziasszony bizonyára használni tudja, legyen vegán, vegetáriánus, paleo, gluténmentes, vagy mindenevő. Pirítós kenyeret különlegesen megízesíti, ha fűszeres olajjal kenjük meg (vaj vagy margarin helyett). Persze főtt krumplit is meglocsolhatunk vele, de salátáknak is finom ízt adhat attól függően, hogy milyen fűszereket választunk.

Tipp: Ajándékozás előtt néhány nappal érdemes elkészíteni, de ha időnk csak úgy engedi, az utolsó pillanatban is gyorsan készen leszünk vele, ha van otthon fűszerünk - friss fűszerek előnyben.

 

etelizesito.jpg

Ételízesítő házilag

A legtöbb háztartásban nem is nézik meg, hogy mi mindent tartalmaz a Vegeta vagy a Delikát. Pedig nem árt szembenézni a ténnyel, hogy az átlag-emberek mennyi mérget visznek be akár általuk is a szervezetükbe.

Tipp: Mi is készíthetünk ételízesítőt, s ha önmagunk nem tudunk zöldségeket aszalni és aprítani hozzá, bioboltokban, Herbaházban biztos találunk szárított zöldségeket. Ehhez már csak kurkuma, só és persze egy jó aprító, vagy kávédaráló és egy csinosabb üveg szükséges. 

 

mandarin_lekvar-.jpg

Mandarin lekvár

Decemberben már elég jól lemegy a mandarin ára ahhoz, hogy elkészítsük, néhány kilónyi mandarin ugyanis szükséges hozzá. Készüljünk fel rá, hogy enyhén fanyar íze van, főleg melegen. Viszont egy reggeli pirítósra kenve királyoknak járó ízekben lehet része mindannak, aki kóstolja. :)

Tipp: Hűtve a legfinomabb, ezért érdemes időben elkészíteni és hideg helyen, pl. hűtőben vagy pincében tárolni. 

 

rusztikus_kalozkenyer.jpg

Rusztikus kalózkenyér

Eddig akárhányszor készítettem el ajándékba, mindig nagy sikere volt. Kenyérre ugyanis mindig szükség van, sőt, ha tele van aprított magvakkal, akkor különösen gyorsan elfogy. Elkészíthetjük gluténmentesen is, ha úgy alkalmas.

Tipp: A kenyér törzse köré karácsonyi hangulatú szalvétát vagy csomagolópapírt tekerve még dekoratívabb az ajándékunk.

 

kokuszgolyo-.jpg

 

 Kókuszgolyó

Határozottan egészségesebb, nincs köze se kávéhoz, se darált-kekszhez, viszont sok-sok aszalt gyümölcsöt tartalmaz, ezért aztán egy igazi energia-bomba. További bon-bon-mánia esetén találsz még a blogon néhány ötletet: 

Nyers energia-bonbon

Szív alakú aszalt gyümölcsös bonbon csokiborítással

Tejberizzsel töltött ostyagolyó

 

Tipp: Szép kis dobozba, bon-bon papírba helyezve nem csak a szájnak, de a szemnek is kellemes élmény lesz! :) 

 

kalacs-ajandeknak.jpg

Kelt kakaós-csíkos kalács

Egy csinos kis kalács kenyérformában vagy koszorú/kuglóf formában megsütve mutatós finomság. Nagyszüleink idejében, mikor én még igazán kis unoka voltam, a karácsonyfára elsősorban "ezüst"papírba burkolt diót, almát tettek a fára. A fa alá kerülhetett a finom kelt kalács, vagy folyós kakaóval, mákkal töltve, vagy kakaós-fehér tésztával felcsavarva.

Tipp: Ha koszorúformában sütöd meg, közepébe egy piros almát tehetsz, az egészet pedig masnival átkötve tetszetős ajándékot tudsz átadni.  

 

 tölcséres12.jpg

 

Téli fagyi

Kicsit macerás elkészíteni, mivel időigényesebb, de nem annyira nehéz. Kedvünkre variálhatjuk, hogy mogyorós, kókuszos külsőt adjunk a "gombócoknak". Ez nem az a téli fagyi, aminek lágy, folyósabb a belseje.

Tipp: Dekoratívabb lesz az ajándék, ha egy szép külsejű dobozba csomagoljuk. Ha egymásra többet tennénk, zsírpapírral vagy színes kartonpapírral elválaszthatjuk a szinteket. 

 

 

mentes_pogacsa.jpg

Élesztő- és gluténmentes pogácsa

Az utolsó, 10. gasztro-ajándék receptem pedig a sós ízeket kedvelők számára kedvez. Mivel gluténmentes, élesztőmentes, hiszen gondolnunk kell azokra is, akik diétára kényszerülnek karácsonykor is, vagy eleve állandó helyzetükből adódóan nem fogyaszthatnak pl. glutént.

Tipp: Átlátszó zacsiba vagy organzából készített kis zsákocskába is teheted, tetejét egy színes szalaggal átkötve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr718158048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása