Sült édesburgonya céklával
2015. október 29. írta: VegaLife

Sült édesburgonya céklával

ceklas_edesburgonya.jpgÉdesburgonyának hívjuk, pedig a burgonyához nem sok köze van, legfeljebb, hogy gumós növény, de a hajnalka virágokhoz már inkább, mert a hajnalka nemzetségébe tartozik. Batátának is hívják még. Magyarországon már elég elterjedt, nem csak nagyobb szupermarketek zöldséges polcain találkozhatunk vele, hanem bizonyos termelők kertjében is megterem. Angliában szinte minden zöldségárusnál vásárolhat az ember. Általában egy kilónyit 1 fontért adnak. Ha céklánk és egy kis lila hagymánk is van zseniális őszi ételt lehet alkotni belőlük. Az édesburgonya amúgy ízre, színre leginkább a sütőtökhöz hasonlítható. Megtévesztésig hasonló ízű. Vasban, káliumban, A-, B6-, C-vitaminokban gazdag. Nevével ellentétben cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony a glikémiás indexe. Céklával és lila hagymával párosítva egészséges őszi ételben lehet részünk.
A recept:
 

Hozzávalók:

  • 3-4 édesburgonya 
  • 5-6 cékla
  • 2 lila hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • ételízesítő/só
  • víz
  • kókuszolaj
  • alufólia

 

Elkészítés:

Az édesburgonyákat és a céklákat megpucoljuk, kockákra vágjuk és külön lábosba, sós vízben feltesszük főzni. Addig főzzük, míg épp egy kicsit megpuhulnak. Közben a hagymákat megpucoljuk, a fokhagymát felaprítjuk, a lila hagymát szeletekre vágjuk. Fogunk egy kisebb tálat, folyékony kókuszolajat, kakukkfűvel, aprított vagy szétpréselt fokhagymával és ételízesítővel összekeverjük, majd hozzáöntünk pár kanál meleg vizet. Ezt a fűszeres lét összekeverjük, majd egy nagyobb tálban az édesburgonyára és a céklára ráöntjük, átkavarjuk, így mehet a zöldség a tepsibe (sütőpapír híján most alufóliát tettem alá), elterítjük benne, a tetejére rászórjuk a lila hagyma szeleteket, majd betesszük sütni. 15-20 perc sütéssel összeérnek az ízek. A kakukkfű a legfontosabb fűszer hozzá. Főtt gabonához is fogyaszthatjuk, vagy ezekhez a sült zöldségekhez valamilyen fasírtot is ehetünk, de magában is nagyon finom.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr168029156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.10.31. 08:40:54

Jobban szeretem a batátának nevezni, mert tényleg semmi köze a krumplihoz. Batáta nem egyenlő, a csak narancshúsú fajtákkal. A narancs húsúak valóban a sütőtökhöz hasonlatos ízűek, de aki nem szereti a sütőtököt - sokan vannak - annak se vegyük el a kedvét e remek zöldségtől. Többféle, nem narancs húsú van, ami még véletlenül sem sütőtök ízű - itthon is termelik. Személyes kedvencem a Boribon és az Emmur. Utoljára a Boribon-ból készítettem Hasselback "krumplit", mert ez inkább gesztenyés, kevésbé édes. A legtöbb országban ez a legkedveltebb. A Purple meg, mint a cékla lila belül. De itt utána nézhetsz. :)

www.batata.hu/fajtakfotok/fajtak-2014.html

Bocs, hogy belekotyogtam, de a gumós zöldségek nagy kedvenceim és mindig öröm, ha már sok fajtát be lehet szerezni nálunk is. Többféle cékla, batáta, retek, stb. már elég jól beszerezhető, de a jó krumpli még mindig a mumusom - azt külföldről rendelem. Itt legalább közel 150 féléből válogathatok. :)

Krutzifix 2015.10.31. 08:40:54

Aggódtam, hogy nem tudom meg, hogy hány fontba kerül a batáta, most már csak azt a helyet kellene megkeresnem Budapesten pl., ahol fontért árulják... Egyébként próba cseresznye! Talán már hét végén. Kösz!

VegaLife 2015.10.31. 21:32:57

@A fickó: Köszönet a részletes tájékoztatásért. A különböző színű batátákról már én is hallottam, olvastam, láttam. Londonban még nem sikerült felfedeznem lila színű batátát, pedig szívesen kipróbálnám. Eddig csak narancsszínűeket láttam árulni arra, amerre vásárolok. Persze, lehetne még részletezni sok szempontból a leírást, de bizonyára lesz még később is recept, aminél majd írni fogok a batátáról. :)

VegaLife 2015.10.31. 21:36:10

@Krutzifix: Szerintem az 1 fontnyi ár közel 1 kg-ért (vagy többért) olcsóbb, mint a magyar, ahol a legolcsóbb is 600 forint/kg. Ha termelőtől szeretnél venni, tudok ajánlani magyart. Vidékről hozza fel időközönként Budapestre. Én ugyan nem vásároltam még tőle, de attól még biztos finom az övéké is. Ha érdekel, jelezd és megírom. :)

A fickó 2015.11.02. 06:51:37

@VegaLife: Én most fogok rendelni tőlük batátát, a lila még elég új termékük, drágább is és kevesebb is van belőle. Macerásabb termeszteni. A narancs színűek a legolcsóbbak 550 Ft/kg.
süti beállítások módosítása