Sült répa lencsével
2015. október 27. írta: VegaLife

Sült répa lencsével

sult_repa-lencse-lila_hagyma.jpgŐszi ízek, őszi színek. Leginkább így jellemezném ezt az ételt. Egyszerű, finom, rendkívül tápláló étel. A lencsét leginkább év elején teszik az asztalra a háziasszonyok. Újévi lencsés ételnek is remek kuriózum a mostani étel, de ne szaladjunk úgy előre, hiszen még csak most volt aktuális az óraátállítás (igen, Angliában is). A lencse fogyasztását tehát gyakrabban ajánlom, mint évkezdetekkor, mivel úgy laktat, hogy közben nem sok kalóriához jutunk, ezért fogyókúrázóknak is ajánlom ezt az ételt. A sült répa feldobja a szokásos ízét. Fehérjében gazdag ételről van szó, ami a fáradtságot is elűzi. Vércukorszintet is jótékonyan befolyásolja (alacsony a glikémiás indexe), tehát cukorbetegeknek, IR-eseknek is ajánlott étel. Oldható rosttartalma a koleszterinszintet is csökkenti. Különben ahogy ma, úgy régen is a szegények eledelének tartották, pedig pont, hogy gazdaggá tesz, mint táplálék. Az ókori görögök és rómaiak előszeretettel használták. Hippokratész májbetegeknek ajánlotta a fogyasztását. Európában jobban XV. Lajos idején terjedt el, feleségének köszönhetően, aki rendszeressé tette a lencse fogyasztását a királyi udvarban.

A  recept:

Hozzávalók:

  • 2 bögrényi lencse
  • 1 kg répa
  • petrezselyem
  • fokhagyma
  • őrölt kömény
  • babérlevél
  • ételízesítő
  • lila hagyma

 

Elkészítés:

A lencsét miután alaposan átmostuk, néhány szál babérlevéllel és egy csapott evőkanál sóval feltesszük főzni - a víz bőségesen ellepje a lencséket. Ha tehetjük, érdemes a lencsét előző este, vagy főzés előtt néhány órával beáztatni. Nem vészes, ha nincs rá módunk. Vannak, akik kuktában főzik, jól teszik.

Mindeközben előkészítjük a többi hozzávalót. A répákat megmossuk, megpucoljuk és julien-re szeleteljük. (Olyan vastagságú és hosszúságú, amit könnyű kanállal is fogyasztani. Eredetileg Jean Julien 1700-as években élt séf erőleveshez készített levesbetétként vagdosta fel ilyen kis hasábokba a répát, zellert, karalábét, stb.) A felaprított répát átmossuk, egy tálban összekeverjük ételízesítővel, szétnyomott fokhagymával, őrölt köménnyel és felaprított petrezselyemlevéllel, majd fogunk egy tepsit (sütőpapír híján most alufóliát tettem alá) elterítjük benne, majd fóliával lefedve betesszük sütni. A tepsibe egy kevés (1-2 dl) vizet öntünk. Kb. 15-20 perc után a fóliát levesszük és úgy sütjük tovább addig, míg a répák omlósan puhák lesznek, a víz elpárolog. 

Közben a lila hagymát felszeleteljük. Tálalásnál pedig a lencsére halmozzuk a sült répát és annak a tetejére egy kevés lila hagymát. Kiadósabb az étel, ha főtt (lehetőleg barna) rizst is eszünk hozzá. Ez esetben a rizst érdemes a tányérra először tenni, majd rá a lencsét, répát és hagymát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr38013833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pharmator 2015.10.27. 16:43:30

Kifinomult, komoly étel, ízlésesen tálalva.
süti beállítások módosítása