Eper és Gyöngy
2015. május 17. írta: VegaLife

Eper és Gyöngy

eper_es_gyongy.jpg

A tápióka gyöngyök manióka gumós gyökeréből készülnek. A manióka  a világ negyedik legjelentősebb kalóriaforrása (a rizs, kukorica, cukor után). Afrika számos államában fontos kultúrnövény. Nigéria, Kongó országaiban termelik a legtöbbet. Amellett, hogy tápióka gyöngyöket készítenek belőle, maniókalisztet is nyernek belőle, de állati takarmány céljából és más nem élelmiszeripari termékek készítésekor is felhasználják, például a textilipar vagy ragasztó készítésénél használják. Afrikában nem csak gyökerét, hanem levelét is fogyasztják, mivel magas fehérje-tartalommal bír. Gluténmentes étel. Egy cikk a maniókával kapcsolatban a National Geographic számából:

http://www.ng.hu/Fold/2013/01/a_jovo_elelmiszere_a_manioka

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 csomag tápióka gyöngy (kisebb szemű jobb)
  • kb. 1 liter növényi tej
  • víz
  • gyümölcs
  • vanília
  • édesítőszer (nyírfa cukor, gyümölcs cukor, stb.)
  • eper
  • eperszósz vagy lekvár

 

Elkészítés:

A gyöngyöket öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Áztassuk 15-20 percet, míg felszívja a vizet. Ezután öntsük fel kb 1 liter növényi tejjel, tegyük bele a félbevágott vaníliát (előtte kaparjuk ki, azt is tegyük bele) és főzzük, míg a gyöngyök meg nem puhulnak. A főzés végén édesítsük ízlésünknek megfelelően.

Pohárba eperrel és lekvárral rétegezve tálaljuk. Szószt is készíthetünk hozzá eperből: Egyszerűen turmixoljuk össze az epret egy kevés vízzel (vagy csak magában). Akinek nem elég édes, valamilyen sziruppal (datolya, agavé) vagy esetleg mézzel édesítheti az eperszószt. Hűtőben tároljuk tálalásig. Hidegen nagyon finom.

Ez az adag nagyobb létszámnak (legalább 4 nagyon édesszájú embernek) készülhet. Kisebb mennyiséggel is próbálkozhattok. (500 g-os volt a tápióka gyöngy).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr567466444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SiposNorbert 2015.06.10. 13:38:05

Szia ! Mit jelent az, hogy egy csg., az mennyi dkg, mennyi viz, és édesítő kell hozzá ? Krisztiék jönnek, és gluténmentes finomságot akarok készíteni. Kösziszépen !

VegaLife 2015.06.11. 07:04:18

@SiposNorbert: Eddig csak fél kilós csomagolásban találtam, tehát egy csomag az fél kiló. Nem mértem, hogy mennyi víz borítja be. Édesítésnél pedig mindenkinek változó, hogy édesebben vagy alig édesen szereti a finomságokat. A neved először meglepett, de ha Krisztiéről írsz, tudom hogy nem Norbi vagy...
süti beállítások módosítása