Valentin-napi torta
2015. február 04. írta: VegaLife

Valentin-napi torta

valentin_napi_kokuszos_torta.jpg

A szeretet saját készítésű tortába öntve. (Oké, ez egy karácsonyi sütemény remake-je :) ) Nem lehet elég korán készülni akár gondolatban is a szerelmesek világnapjára (még kerek 10 nap van addig). Lehet az ember akár 10 éves házas (én ugyanis az vagyok), de a szerelem akkor is igen virágzó tud lenni, különösképpen, ha "lángjai tűznek lángjai, az Úrnak lángjai". Persze sokan vannak, akik lényegesen rövidebb vagy sokkal hosszabb ideje örülhetnek egymásnak. Ez a vegán torta minden szerelmesnek finom ajándék lehet, legyen az egy frissebb vagy egy régóta tartó meghitt kapcsolat. Készítsük el meglepetésként szívünk párjának! :)

A recept

Hozzávalók:

A torta tésztája:

  • 1 bögre liszt (1/3 része teljes kiőrlésű, 2/3 része fehér liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor
  • 1 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
  • 1 evőkanál karobpor vagy kakaópor
  • ½ vanília belseje
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • kb 1 bögre víz

 

Elkészítés:

Először a száraz alapanyagokat keverjük össze (liszt, szódabikarbóna/sütőpor, édesítő, karob por, vanília kikapart belseje), annyi vizet öntünk hozzá, ami által piskóta-szerű tésztát kapunk. Ekkor keverünk hozzá még egy kevés olajat. Kb. 20 perc alatt készre sütjük a sütőpapírral kibélelt szív-formában. A megsült tésztát kiszedjük a formából, s miután kihűlt, kettévágjuk, megtöltjük a sütés közben elkészített krémmel. A torta szélét is megkenjük ezzel a krémmel. Karobos/kakaós csokiszószt kanalazunk a tetejére, végül kókusszal megszórjuk az oldalát. Hidegen tároljuk néhány órát vagy egy éjszakát, majd fogyasztható is. Ha marad még krém, a tetejét akár a képen látható módon is díszíthetjük.

Kókuszos krém:

  •  1/2 liter rizstej (rizstejpor – gazdagon – és víz, vagy dobozos rizstej, vagy saját készítésű risztej)
  •  10 dkg kókuszreszelék
  •  vanília belseje
  •  reszelt citromhéj
  •  3-4 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
  •  2-3 evőkanál kukoricakeményítő
  •  3 evőkanál lágy kókuszzsír

 

A krém elkészítése:

A rizstejet feltesszük főzni, és elkeverjük benne a lereszelt citrom héját, a kikapart vaníliát, a kókuszreszeléket és az édesítőt. A kukoricakeményítőt kb. ½ dl vízzel simára keverjük, és a rizstejhez keverjük folyamatos keverés közben. Miután besűrűsödött, mint a puding, levesszük, és langyosra hűtjük. Mielőtt kihűlne, beletesszük a kókuszzsírt. Egy kevés frissen facsart citromlevet is adhatunk hozzá.

Csokimáz:

  • 2 evőkanál karobpor vagy kakaórpor
  • 2 evőkanál édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
  • 2 evőkanál kókusz zsír
  • 3-4 evőkanál növényi tej

 

A máz elkészítése:

A kókuszzsírt megolvasztjuk, beleszórjuk a karobport, vagy kakaópor, hozzáadunk ízlésünknek megfelelő mennyiségű édesítőt (nádcukor, nyírfacukor, stb.) Alacsony lángon forráspontig keverjük, majd növényi tejet is hozzáadunk. Addig kevergetjük, míg újra forrni kezd, lezárjuk, kihűtjük, majd a sütemény tetejére kenjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr27138793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.