Kelbimbó főzelék
2015. január 18. írta: VegaLife

Kelbimbó főzelék

kelbimbofozelek.jpg

A kelbimbó előnye, hogy leginkább ősz végi, téli zöldség, amikor a friss zöld növények nehezebben beszerezhetők. A kelbimbót Belgiumban nemesítették ki a 19. században, ennek köszönhetően nevezték angol nyelven brüsszeli káposztának. Fogyókúrázók alapzöldsége kellene, hogy legyen, hiszen magas kálium tartalma miatt vízhajtó hatása van. Továbbá élelmi rostban gazdag, így nem csupán az emésztést serkenti, hanem rostjai segítenek a bélrendszer falára tapadt salakanyagokat eltávolítani.

A recept

Hozzávalók:

  • 1 kg kelbimbó
  • 4-5 krumpli
  • 1-2 dl kókusztej (dobozos)
  • víz
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt köménymag

 

Elkészítés:

A kelbimbókat megmossuk, ha szükséges, megpucoljuk, majd félbevágjuk őket. A krumplit szintén meghámozzuk, nagyobb darabokra felvágjuk. A kelbimbóból kb. negyed kilónyit a krumplival együtt kevés sós vízen megpároljuk. Közben egy tepsiben kb. 45 perc alatt megsütjük a maradék kelbimbót a következőképpen: A félbevágott kelbimbókat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Kb. 1,5 dl meleg vízbe egy kevés sót és őrölt köménymagot keverünk. Ezzel felöntjük a tepsiben fekvő kelbimbókat és megpároljuk, megsütjük a zöldségeket. Kb. 30-45 perc sütés után kész (az idő a mennyiségtől függ). Közben a lábosban megpuhult krumplit és kelbimbót egy kevés sóval, fokhagymával és kókusztejjel alaposan összeturmixoljuk, kiöntjük a sűrű szószt egy lábosba. A megsült kelbimbókat ebbe a szószba forgatjuk bele. Megszórhatjuk apróra vágott kápia paprikával vagy pirított mandulaszeletekkel. Ha van türelmünk kivárni, a sütőben sült kelbimbók kissé barnás - enyhén karamelizált - réteget kapnak, amitől igazán finom és egyedi lesz a főzelékünk. Persze a főzeléket elkészíthetjük úgy is, hogy simán csak megpároljuk a kelbimbót, nem sütőben sütjük, vagy kisebb mennyiség esetén egy lábosban, és nem tepsiben pároljuk, majd sütjük enyhén barnára a kelbimbó-szemeket. (Én rövidebb ideig sütöttem, így nem lett nagyon barna a kelbimbó, éppen csak egy kicsit. Legközelebb viszont tovább sütöm, s a képet pótolom. Azt majd aprított mandulával szórom meg, mert úgyis próbáltuk és nagyon finom!)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr87084433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása