Diós-lenmagos toast kenyér
2014. november 01. írta: VegaLife

Diós-lenmagos toast kenyér

diós-lenmagos kenyér.jpg

A dió igen fontos táplálék az emberiség számára. Érdemes rendszeressé tenni étrendünkben. Néhány jó tulajdonsága, ami miatt nem érdemes nélkülözni: Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, képes normalizálni a koleszterin szintet. Omega-3 és antioxidáns tartalma segíti a vérerek rugalmasan tartását, a szívet védi, vérserkentő hatással bír. Emésztést serkentő, valamint bélféregűző tulajdonsága is van. Jelentős kálium, kalcium, foszfor, vas és B-vitamin (B1, B3) E-vitamin tartalma van.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg víz
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 8 dkg finomra darált lenmag
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg só
  • 1 kisebb bögre durvára tört dió

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.

[Sokak szerint kell hozzá valami édes dolog is. Mint például egy kiskanál méz, vagy biocsicsóka. Régen én is raktam az élesztőre mézet, vagy biocsicsókát, azonban láttam egy rövidebb filmet (Ízes hagyományok), ahol falusi asszonyok sütöttek kenyeret, és legfeljebb sót adtak az élesztőhöz és a vízhez, de cukrot semmiféleképpen nem. Azóta édesítő nélkül készítem a kenyeret.]

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és kiválasztjuk azt a programot, amivel a tésztát összekeveri, megdagasztja, megkeleszti. Nekem "dough" a program neve, és másfél óra alatt a nyers tészta szép nagyra fel is dagad.

Előveszünk egy kenyérformát, sütőpapírral kibéleljük. A megkelt tésztát belehelyezzük.

Konyharuhával letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük meleg helyen. (Ez el is hagyható, ha előbb szeretnénk kész lenni vele.) A tészta tetejére diószemeket szúrunk. 

Sütőbe tesszük - közepes lángon, vagy 180 fokon megsütjük. Kb. 35 perc sütés után egy kevés vízzel a tetejét megkenjük, majd visszatesszük 10 percre. Így puha, de mégis ropogós lesz és a teteje is szebb színt kap.

Ha kihűlt, már fogyaszthatjuk is. Akár magában, vagy valamilyen pástétommal megkenve.

diós toast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr466853897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Balázs. 2019.04.12. 19:39:22

Nagyon finom lett. En a kenyersutobe csinaltam. Az alapanyagokat beletetem,es par ora mulva kesz is volt a finom ropogos kenyer. :) Nagyon egyszeru volt. Mintha sima kenyeret csinaltam volna,csak ez egeseges is. Nekem nem volt ithon friss eleszto ezert szarazat hasznaltam de azal is szep nagyra not. :)

VegaLife 2019.04.12. 20:03:00

@Zoltán Balázs.: Orom olvasni, hogy jol bevalt a recept es finom kenyeret tudtal sutni altala! :)
süti beállítások módosítása