Kukorica főzelék görögösen (gluténmentes, vegán)
2014. október 29. írta: VegaLife

Kukorica főzelék görögösen (gluténmentes, vegán)

görögös kukoricafőzelék.jpg

A póréhagyma öregebb lehet, mint a vöröshagyma. Ugyanis szerepel a világ legrégibb receptjében. A bárány és pórépörkölt készítése le van írva egy 4000 éves babiloni kőtáblán. A görögök praszának hívták, az arabok kurratsnak, és a rómaiak, akik elterjesztették Észak-Európában, porrumnak. A kelták, akik keményen ellenálltak a hódító rómaiaknak, cenhinennek nevezték, és nemzeti növényüknek választották. Hogy miért, az rejtély maradt, bár ha a népdalok és a szónoklatok különös szeretetére gondolunk e népcsoportnál, a nyálkás póré toroknyugtató hatásának lehet köze ehhez. Másik legenda, hogy a katonák pórét tűztek a kalapjukhoz a csaták előtt azonosító jelként. (Részlet: Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet c. könyvből.)

 

A recept:

 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg kukorica
  • 1 kisebb bögrényi fekete olívabogyó felkarikázva
  • víz
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 maroknyi medvehagyma (elhagyható)
  • 1 maroknyi póréhagyma
  • 2 dl növényi tej
  • kb. 2-3 ek rizsliszt

 

Elkészítés:

A kukoricát átmossuk, majd annyi vízben, hogy épp ellepje, feltesszük főzni. Megsózzuk. Amikor már szinte megpuhult, az átmosott, feldarabolt fekete olívabogyót is hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymával, medvehagymával együtt. A póréhagymának eleve gyengébb íze van, így azt a főzés utolsó pár percében adjuk hozzá. A növényi tejet kikeverjük rizsliszttel és a megfőtt kukoricához adjuk folyamatos keverés mellett. Amikor besűrűsödik, már kész is a főzelék.

olivabogyós-póréhagymás-kukoricafőzelék.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr896844297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása