Fokhagymás sült patiszon quinoiával
2014. július 23. írta: VegaLife

Fokhagymás sült patiszon quinoiával

quinoa fokhagymas patiszonnal.jpg

Tavaly odáig voltam a fokhagymás cukkiniért. Kaptunk egy csomó csillagtököt, így most az következett kipróbálásra. A recept jóformán ebben az egy tételben változott, no meg barna rizs/tészta helyett quinoa került köretként a tányérra. Így végképp gluténmenetes lett. Maga a quinoa meglehetősen érdekes a számomra, ugyanis nem gabonaféle, mint a köles, hanem a céklafélék családjába tartozik. Szuperélelmiszer kategóriába tartozik. (Az ára is ennek megfelelően "super high" tud lenni.) Kimagasló fehérjetartalma van, kalóriaszegény, alacsony glikémiás indexe van és komplex szénhidrát. Ezek alapján nagyszerű fogyókúrás étel. Az inkáknál különben a magok anyjának, szent növénynek tekintették.

A recept:

Hozzávalók:

• 20 dkg quinoa

• víz

• 1 fej fokhagyma

• 2-3 csillagtök

• jénai tál

• kókuszzsír

• só

 

Elkészítés:

A quinoát alapos hideg vízben történő mosás után megfőzzük. (Ha nem alaposan mossuk meg, kesernyésebb íze lehet.) Közben a csillagtököket meghámozzuk és uborkareszelőn lereszeljük, megsózzuk, átforgatjuk. A fokhagymákat felaprítjuk, a jénai tálat kikenjük kókuszzsírral. A csillagtök rövid időn belül levet ereszt. Úgy tesszük a jénai tálba a tököt, hogy a leve már ne kerüljön bele (így is még kicsit engedhet). Megszórjuk a sok-sok fokhagymával. Átkeverjük. Lefedjük a jénai tál tetejével és sütőben 15-20 percig fedő alatt sütjük, majd fedő nélkül még úgy 5-10 percig.

Tálalásnál a quinoa tetejére halmozzuk a fokhagymás csillagtököt. A tetejét megszórhatjuk kaporral, de ez el is maradhat.

 

Ha facebookon keresel: https://www.facebook.com/pages/vegalifebloghu/210070389116603

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr176535531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása