Vegán lasagne
2014. április 24. írta: VegaLife

Vegán lasagne

lasagne.jpg

 A tészták hazájának a nagy csizma országát tekintjük sokan. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy onnan is erednek a tésztás ételek. Itt van például a lasagne, aminek receptje elsőként egy Angliában kiadott szakácskönyvben jelent meg. Ettől persze még a lasagne is származhat a Római Birodalomból. Horatius ugyanis említ "lagane"-t (jelentése: kilapított kelt tészta csíkokra szelve). Akárhonnan is ered, nagyon örülünk neki, legalábbis mi, akik szeretjük. Nehéz ugyanis ellenállni neki, még így, sajt, tej, tojás nélkül, vegán módon elkészítve is csábít az íze és az illata.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 doboz durum-lasagne lap
  • 75 dkg zöldség
  • paradicsomlé vagy szósz
  • 2 evőkanál kókusz zsír
  • 3 dl növényi tej
  • kukoricakeményítő
  • aszalt paradicsom (opcionális)
  • póréhagyma (opcionális)

 

Elkészítés:

A szószhoz a zöldséget a paradicsom szószban puhára főzzük. (A zöldségek, amiket tettem bele: reszelt répa, kukorica, gomba szeletelve, uborka felkockázva, borsó) A főzés végén, amikor már a zöldségek megpuhultak, olaszos vagy pizza fűszerkeverékkel megszórjuk. Hagyjuk rottyani egyet, majd lezárjuk.

A kókusz zsírral kikenünk egy tepsit és lasagne lapokkal befedjük. A szósz egy részét ráhalmozzuk a tésztalapokra, majd elsimítjuk rajtuk szép egyenletesen. Újabb tésztalapokat fektetünk rá - ez így megy egészen addig, míg van tészta és szósz. Az utolsó mindenképpen tészta legyen. Ha kihűlt szósszal dolgozunk, a tészta nem hajlik fel, amikor rátesszük a szószra a következő tésztalapot. 

Elkészítjük a besamelt hozzá. Kókusz zsírt megolvasztjuk. Hozzákeverjük a növényi tej felét. A másik felét kikeverjük kb. 2-3 evőkanál keményítővel. Amikor a lé forr, levesszük a gázról és lassan hozzákeverjük a keményítővel kikevert tejet.

Alacsony gázon folyamatos keverés mellett puding sűrűségűre főzzük. (A besamelt színezhetjük is pl. kurkumával.) Ezzel a mártással kenjük meg a legfelső tésztalapokat. Pár szem aszalt paradicsomot és póréhagymadarabokat a besameles lapok tetejére teszünk.

A tepsit alufóliával vagy a sütőtál tetejével letakarjuk - így kezdjük el sütni. Kb. 30-40 percig sül, majd leszedjük a fóliát, és tovább sütjük, míg egy kicsit megszikkad a teteje.

lasagne2.jpg

lasagne sütés előtt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr56052977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása