Mennyei nyers  szedertorta (gluténmentes)
2014. április 19. írta: VegaLife

Mennyei nyers szedertorta (gluténmentes)

Szedertorta nyersen.jpg

Egy jó barátunk dupla születésnapra készülve felkért, hogy készítsek valami egészséges tortát, amiben nincs hozzáadott cukor, mert az ünnepelt egyike mindenféle - iparilag előállított - cukrot mellőz az étrendjéből. A másik ünnepelt pedig szintén az egészséges táplálkozást követi. Erre az alkalomra debütáltam az alábbi nyers tortával. A leírt adagból készült a szív alakú torta. A krémekből egy kicsit visszatartottam, majd a mandulás alapot 100 g mandulával és valamivel kevesebb mazsolával megismételtem, így nekünk is "jutott" egy kevéske. Annak a képeit is bemutatom. De nem is ez a lényeg, hanem az íze! Ha tudom, ha kóstolom ezt korábban, akkor már sokkal előbb elkészítem és bevezetem a háztartásunkba. Kevés rá a szó, hogy finom. Ha a földön ilyen fenséges ízeket lehet kreálni, akkor milyen ízek lesznek a mennyben? :)

A recept:

Hozzávalók:


A torta alapjához:

  • 250 g nyers, hámozott mandula
  • 4 evőkanál mazsola (én csak a felét áztattam be)
  • csipetnyi só (elhagyható)


A torta krémjéhez:

  • 300 g nyers kesudió, beáztatva minimum 4-5 órára
  • 5 evőkanál mazsola beáztatva kb. fél órára
  • 3 púpozott evőkanál kókusz zsír
  • 400 g szeder (fagyasztott volt, de kiolvasztottam)
  • 3 db citrom kicsavart leve
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai

 

A díszítéshez:

  • citromfű vagy mentalevél
  • 30-40 szem szeder

 

Elkészítés:

 

Először a torta kétfajta krémjét érdemes elkészíteni, mivel azokat érdemes kis időre fagyasztóba tenni. Amíg elkészül a torta alapja, úgymond "tésztája", addig a fagyasztóban dermedhet a torta krémje.

A krém elkészítése, ahogy a hozzávalóknál írtam, a kesudió több órán keresztül való áztatásával történik. Akár egy éjszakát is áztathatjuk és reggel hozzá is kezdhetünk a tortánk készítéséhez. A kesudióról leszűrjük a vizet és a turmixgépünkbe tesszük. (Legalább 500 Wattos legyen a gép!) A három citromot kifacsarjuk, levét hozzáadjuk és elkezdjük turmixolni. Ezt követően hozzáadjuk a megáztatott mazsolát, majd a kókuszzsírt, a vanília belsejét. Amikor krémes állaga lett (ízre leginkább túrókrémre hasonlít), kb. 1/3 részét kivesszük egy tálkába, fagyasztóba tesszük egy kis időre, a nagyobbik részhez pedig hozzáadjuk a kiengedett szeder egy részét (díszítésnek félreteszünk egy részt) és tovább turmixoljuk. Amikor elkészült a szép lilás krém, szintén a fagyasztóba tesszük és elkészítjük a torta alapját.

Aprítógépbe tesszük a mandulát és a mazsolát. Egyesek sót is adnak hozzá, nálam ez elmaradt, nem lett semmi probléma belőle. Jó morzsásra összeaprítjuk. Akkor jó, ha gombócot tudnánk formálni belőle. Egy tortaformát (én szívformát választottam) frissen tartó fóliával kibélelünk, ebbe simítjuk bele a masszát. Kezünkkel elegyengetjük. A fagyasztóból kivesszük először a világos krémet és rásimítjuk az alaptészta tetejére. Utána kivesszük a másik krémet is, hasonlóan rásimítjuk, szederrel és citromfű vagy mentalevéllel díszítjük. Még 1-2 órára fagyasztóba tesszük, hogy jól megszilárduljon. Nem kell teljesen keményre, de így jól szeletelhető lesz. Majd kivesszük, leszedjük róla a fóliát és tálaljuk. Ha ellen tudunk állni annak, hogy az egészet felfaljuk, akkor helyesen cselekszünk. A mandula és a kesudió ugyan egészséges, de mértékletesen ajánlott élni vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr36052838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása