Köleskoch (gluténmentes, vegán)
2014. április 15. írta: VegaLife

Köleskoch (gluténmentes, vegán)

kölesfelfújt.jpgAz elmúlt néhány hét (6-7) meglehetősen húzós és sűrű volt. Olyannyira, hogy még blogbejegyzés sem tudtam igazán írni. Rendszeres olvasóimnak ez feltűnt bizonyára. Remélem, így április felénél tartva ez megváltozik és a sok-sok fotó, ami ételeinkről készült, hamarosan receptek társaságában publikálva lesz. Most egy egyszerű ételt alakítottam át, ami nem más, mint a rizskoch. Éppenséggel rizs helyett kölessel. Először sütöttem egy tepsivel vendégeinknek (gyorsan el is fogyott), majd reprodukáltam főzőkörre is némi sárgabarack-tunninggal. :) Aki eljött, megkóstolhatta. Tőlünk nem is olyan messze lakik egy babát váró fiatal házaspár, akiket a főzőkörön ismertünk meg. Nekik ez ízlett a legjobban a legutóbbi - Desszertek témájú - főzőkörön. Ez persze szubjektív. Nem mindenkinek ez volt a févörit. :) Most az első, eredeti verziót prezentálom.

Hozzávalók:

  • 30 dkg köles
  • 3 dl növényi tej
  • 1 citrom lereszelt héja
  • édesítő (kókuszvirág-cukor/gyümölcscukor/nyírfacukor, stb)
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 2 evőkanál útifű maghéj

 Elkészítés:

A kölest alaposan megmossuk, majd kb. másfélszeres mennyiségű vízben feltesszük főzni. Amikor elfőtt a víz, hozzáadjuk még a növényi tejet és teljesen puhára főzzük. Mikor megfőtt, belereszeljük az alaposan megmosott citrom héját, a vaníliát, az őrölt lenmagot és az útifű maghéjat is hozzákeverjük. Édesítjük ízlelésünknek megfelelően, majd sütőben kb. 50-70 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor (barack)lekvárt vagy házi szörpöt csurgathatunk a tetejére. Mindkettővel kipróbáltam. Judit barátnőmtől kaptam még télen egy üveg házilag (általa) eltett szederszörpöt. Azzal öntöztem meg. Fenséges volt! (Judit, köszi az ajándékot!:) így utólag is.)

szederszörpös köleskoch.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr246042270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2014.04.16. 11:03:28

gyakorló cöliákiásként csak szólok, hogy a RIZS is gluténmentes. Az, hogy a tej helyett valami löttyöt teszel bele, az a te dolgod, de a "gluténmentes" feliratot ráakasztani ugyanolyan hatásvadászat, mintha a főtt tojásra, vagy a parasztsonkára írnád ki, hogy gluténmentes. Senkinek eszébe sem jut, hogy lehetne bennük glutén...

VegaLife 2014.04.16. 11:12:04

@protézisesh: Tisztában vagyok vele, hogy a rizs is gluténmentes. Sokan viszont nincsenek tisztába azzal, hogy a köles, gluténmentes - például akik még nem elég jártasak a témában. Számodra lehet hatásvadászat, számomra inkább tájékoztató jellege van. Noha nem szükséges gluténmentesen étkeznem, vannak hozzátartozóim, akiknek igen. Ők örömmel veszik, ha kaphatnak ötleteket a blogomon. Na például az ő kedvükért is kiírom. Mert a rizskoch egy megszokottabb étel, de nem mindenkinek jut eszébe, hogy kölessel is el lehet készíteni.

Era G. Varga 2017.12.02. 02:08:49

Kölesből a legfinomabb! :) <3
süti beállítások módosítása