Fahéjas diótej (a'la Robi)
2014. február 05. írta: VegaLife

Fahéjas diótej (a'la Robi)

diótej.jpgHétfőn ismét főzőkör volt a VI. Benczúr utca 9. szám alatti régi előadóteremben, amit most Robi tartott. (A következőt megint én tartom.) Meglehetősen régóta ismerjük egymást, sőt amikor a vegetáriánus esküvőről írtam, még nem gondoltam, hogy egyszer főzőkörökön is együtt dolgozom Robival, nem csak az esküvőre készülünk. Növényi tejek, tejpótlások, egészséges habarások volt a téma. Robi hatalmas tudását csillogtatta meg a közönség előtt. Mintegy két órán keresztül beszélt, kérdeztek, válaszolt. Hiába no, ő mindennap főz, nem is keveset, nem is kevés ideje. Szerintem vagy 10 éve. Szakács mestersége is van, s ha jól tudom, az egész akkor kezdődött nála, amikor főiskolás évei befejeződtek. Elment Győrbe, és ott tanulta ki a szakácsmesterséget. Majd vegetáriánus táborokban főzött, vegetáriánus étteremben, s most a "Réparetek" házhoz-szállítós vegán konyhán készíti a finomabbnál finomabb ételeket. Szóval ez a diótej volt számomra a hétfői főzőkör fénypontja, a legfinomabb itala. Megosztom veletek is, élvezzétek az ízét!

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 15 dkg dió
  • 5 ek barna cukor (helyettesíthető más édesítőszerrel, mint nádcukor, nyírfacukor, stb.)
  • egy csipet só
  • egy csipet vanília por
  • egy csipet fahéj
  • 1 fél kávéskanál citromlé
  • víz

 

Elkészítés:

A diót, sót, barna cukrot vagy mézet, vanília port, a fahéjat 4 dl hideg vízzel elkezdjük turmixolni. 1-2 perc turmixolás után hozzáadjuk a citrom levet, majd annyi vizet hogy 1,5 liter tejet kapjunk. Kb még 20 másodpercig turmixszoljuk, majd leállítjuk, s ellenőrizzük hogy megfelelő-e az íze, s ha igen akkor máris kész a finom növényi tejünk.

A diótejbe tehetünk, akár almát, vagy narancsot, ezzel sűrűbbé tehetjük az állagát, és újabb íz világokat ismerhetünk meg.

A főzőkörön ez volt az eredeti recept. Az én édes-érzetemnek kevesebb édes ízzel is jó lett volna. Ebből a mennyiségből, ahogy a korábbiakban is kiderült, 1,5 liter tejet kapunk. 

diótej2..jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr285800584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kockalány 2014.02.06. 16:35:31

Szia!
Meghívtalak játszani, mert nagyon tetszik a blogod! :)
Részletek itt: kockalanykonyhaja.blog.hu/2014/02/06/egy_kis_jatek_997

VegaLife 2014.02.06. 19:16:59

@Kockalány: Köszönöm a megtiszteltetést! Örömmel élek vele, amint időm lehetővé teszi! :)
süti beállítások módosítása