Tepertőkrémes kifli
2014. február 02. írta: VegaLife

Tepertőkrémes kifli

tepertőkrémes kiflik.jpg

Hamis tepertőkrémes kifli. Az bizony, hamis. Nincs benne se szalonna, se víz, se tej, nem is vasbográcsban készül, ráadásul sokkal-sokkal gyorsabban kész, mint az igazi tepertő! Ugyanolyan finom lila hagymával, sőt hasonlóan fincsi pogácsát, péksütemény-félét lehet készíteni vele. Kifliket töltöttem meg legutóbb ezzel a hamis tepertőkrémmel.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3 dl meleg víz
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 40 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg só
  • hamis tepertőkrém

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Sokak szerint kell hozzá valami édes dolog is. Mint például egy kiskanál méz, vagy biocsicsóka. Régen én is raktam az élesztőre mézet, vagy biocsicsókát, azonban láttam egy rövidebb filmet (Ízes hagyományok), ahol falusi asszonyok sütöttek kenyeret, és legfeljebb sót adtak az élesztőhöz és a vízhez, de cukrot semmiféleképpen nem. Azóta édesítő nélkül készítem a kenyeret.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.

Közben elővesszük a többi hozzávalót. Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és kiválasztjuk azt a programot, amely képes a dagasztásra, kelesztésre. Másfél óra múlva kész a pufók "gombócunk".

A tésztát kinyújtjuk, majd háromszögekre vágjuk fel. A háromszögek közepét megkenjük hamis tepertőkrémmel a hosszabb végénél kezdjük el felcsavarni kifli formákba.

A felcsavart kifliket sütőpapíros tepsire fektetjük, pihentetjük az egészet kb. 20 percet. Sütés megkezdése előtt vízzel megkenjük őket. Kb. 20 perc közepes lángon történő sütés után ismét megkenjük vízzel. Még max. 10 percig sütjük és el is készültek a csinos és finom sós kiflik, amelyek vendégváró falatoknak, sós reggeliknek, útravaló finomságnak is alkalmasak, munkába, iskolába is csomagolhatunk belőle.

tepertőkrémes készülő kifli.jpg

kifli tepertőkrémmel töltve.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr455794405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása