Zöld rizottó
2013. december 12. írta: VegaLife

Zöld rizottó

sörélesztős zöld rizottó.jpgNemrégiben már készítettem vörös rizottót, most a zöld szín volt a sztár. Zöld a borsó, a brokkoli, a cukkini és az uborka is. Mindegyik nagyon egészséges. Ez a rizottó annyira jól sikerült és megkedveltük, hogy azóta már újból elkészítettem. Aránylag gyorsan el is készíthető. Ráadásul laktat, és nem lesz fogyasztása után egyhamar éhes az ember. Ezt az ételt gluténmentes diétát folytatók is fogyaszthatják.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 cukkini
  • 1/2 brokkoli
  • 1 kígyó uborka vagy 4-5 kovászolni való uborka
  • 1 bögre zöldborsó
  • 2 marék rizs (nálam barna a nyerő)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kurkuma (elhagyható)
  • házi ételízesítő (só is jó helyette)
  • sörélesztő-pehely (opcionális)

 

Elkészítés:


Az alaplevet a rizottóhoz egyszerűen elkészítjük: A fokhagymákat kisebb darabokra vágjuk, sót és kurkumát adunk hozzá (ez festi sárgára, de használhatunk helyette sáfrányt is, vagy el is hagyhatjuk, mint én legutóbb), ezt rövid idő alatt összefőzzük kb. 3-4 dl  vízzel. (Épp, hogy kicsit forrjon.) Míg felforr, a rizst átmossuk, megpirítjuk (teflon bevonat esetén nem kell olaj, vagy kókuszzsír). Ezt követően az alaplével felöntjük a rizst. Míg a rizs fő, a zöldségeket felaprítjuk és az egészet együtt egy kevés vízen, némi sóval vagy ételízesítővel megpároljuk, s közben összenyomott fokhagymát adunk hozzá. Amikor a rizs és a zöldségek már elég puhák, az utolsó 10 perc főzésre összekeverjük a zöldséget a rizzsel. Amennyiben szükséges, sózhatjuk még. Tálalásnál sörélesztő-pehellyel kínálva még ízletesebbé tehetjük, olyasmi íze lesz tőle, mintha parmezánnal szórtuk volna meg.

Aki szereti a csípős ízt, egy kevés csípős paprikakrémet csepegtethet a tetejére. (Férjem így szereti.)

rizottózölden.jpg

zöld rizottó.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr455688241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása