Gesztenyés hajdiNASI
2013. november 07. írta: VegaLife

Gesztenyés hajdiNASI

gesztenyés hajdina-nasi.jpg

Jönnek az egyre hidegebb napok, melegítsük fel testünket hajdina fogyasztása által. A hajdinát téli gabonaként is emlegetik, mivel melegít a testet. (Ellenben a gersli, ami hűti, ezért inkább nyári fogyasztásra ajánlják.) Épp ezért olyan betegségek gyógyítására szolgál, mint meghűlés, felfázás, fülbetegség, reuma. Emellett jótékony hatással van az érbetegségekre, cukorbetegségre - alacsony glikémiás indexe miatt nem lesz tőle hirtelen vércukor emelkedés -, magas vérnyomásra. A szervezetben felesleges vizet is segít távozásra bírni. Antioxidáns hatása van, ami által védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen. Mindezen jó tulajdonságokkal rendelkező gabonát sokféle módon lehet felhasználni. Készíthetünk belőle kását, felhasználhatjuk levesbetétként (pl. paradicsomlevesbe), müzlihez is tehetjük, vagy lisztjét különböző gluténmentes ételek készítése során alkalmazhatjuk.

A recept:

Hozzávalók:
 
  • 50 dkg gesztenye
  • 50 dkg hajdina
  • 5 dl növényi tej és tejszín (Pl: konzerv kókusztej teteje, ha napokig állni hagyjuk és nem mozgatjuk)
  • édesítő (xilit, gyümölcscukor, nyírfacukor, stb.)
  • víz
  • csipetnyi só
  • 1-2 fürt otelló szőlő
  • 10 szem füge

Elkészítése:

A hajdinát miután alaposan átmostuk, kétszeres mennyiségű vízzel és egy csipetnyi sóval feltesszük főni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, majd lefedjük és kb. 2-3 órát fedő alatt hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljanak a hajdinaszemek. A kiolvasztott gesztenyemasszákat egy kevés növényi tejszínnel krémesebbé keverjük. A gyümölcsöket megmossuk, a fügét felszeleteljük. A megpuhult hajdinát ízlés szerint édesítjük. Egy jénai vagy porcelán tálba a következők szerint rétegezzük: Elsőnek a hajdinát terítjük az aljára. Ezt követi a gesztenyekrém, erre jönnek a gyümölcsszemek. Ugyanezt a műveletet megismételjük: hajdina, gesztenyekrém, gyümölcs. A legtetejére pedig felvert tejszínhabot simítunk. Ha a képhez hasonlóan szeretnénk díszíteni, karob- vagy kakaóport szórunk a tetejére. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

fügés hajdinasi.jpg szőlős hajdina gesztenyével.jpg
gesztis hajdinasi.jpg hajdinasi.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr135619756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása