Patiszonos borsópörkölt
2013. szeptember 17. írta: VegaLife

Patiszonos borsópörkölt

patiszonos-borsópörkölt.jpgA patiszont, más néven csillagtököt leggyakrabban és köztudottan kirántják és "vegetáriánus ételként" kínálják vendégségekben, esetleg éttermekben. Nem is tudják ezek a jó emberek, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb módja van a felhasználásának, miszerint egy jó kis szaftos pörköltet lehet főzni belőle. Mondjuk ha teszünk hozzá zöldborsót, még jobban feldobjuk az íz és a látvány hatását. Mivel a zöldborsó és a csillagtök is hő hatására gyorsan megpuhul, ezért aztán tényleg nagyon gyorsan elkészíthető étel. Férjemnek durum tésztát főztem hozzá, nekem a rostban dúsabb barna rizs került köretként a tányérra.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1-2 patiszon
  • 20-30 dkg zöldborsó
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • ételízesítő
  • fokhagyma
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt köménymag
  • víz

 

Elkészítés:

Egy közepes fej hagymát apróra vágunk és egy teflon bevonatú (nem kötelező, de ajánlott) edényben alacsony lángon egy kevés vízen elkezdjük párolni. (Egészségesebb vízzel készíteni, mint olajon pirítani.) Közben felkockázzuk a korábban meghámozott patiszont (magokat félretesszük). Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadjuk a borsót, átkeverjük, rövid ideig pároljuk, majd a felkockázott patiszont is beletesszük. Jöhet bele a kevés ételízesítő - keverés, majd színezéshez úgy egy csapott kanálnyi piros paprika, és azonnal kb. 1 - 2 dl víz, apróra vágott, vagy szétpréselt fokhagyma és egy leheletnyi őrölt köménymag. Közepes lángon főzzük egészen addig, míg a borsó és a patiszon is megpuhul. Fogyasztható tésztával, rizs-félékkel, akárcsak egy másik pörkölt.

pörkölt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr235506325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.09.18. 11:31:38

Szoktam ilyet csinálni, amikor patisszon-szezon van. Töltve sem rossz. A tökfélék közül szerintem ez a legízletesebb, az állaga is jobb, mert roppanósabb.

VegaLife 2013.09.18. 11:37:01

@Rendíthetetlen Álamkatona: Töltve is fenn lesz a recept hamarosan. Már tegnap elkezdtem, csak nem jutottam a végére! :)
süti beállítások módosítása