Egy éve.... Eleken
2013. július 05. írta: VegaLife

Egy éve.... Eleken

20120711_134841Elek.jpg

Elmúlt 365 nap, és még mindig az emlékeimben fontos helyen él az egy évvel ezelőtt Eleken eltöltött időszak. Azóta több-kevesebb sikerrel igyekszem megvalósítani azokat az életmód-elveket, amelyeket ott megtanultam, elméletben elsajátítottam.

Már előtte is sokszor hallottam - egészen iskolás koromtól kezdve, és próbáltam Elek előtt is megélni azt, hogy folyadékot étkezés előtt legalább fél órával kell fogyasztani, étkezést követően pedig jó, ha várunk 1 órát, mielőtt innánk. Szintén tudtam, hogy a legjobb folyadék a test számára a víz, a tiszta víz. S persze az sem mindegy, hogy mennyit iszunk. A napi minimum 2 liter víz szintén az egészség megőrzésében fontos szerepet kap.

Az elmúlt egy évben sikerült a saját háztartásomból teljesen kiiktatni a tojást, ami legutoljára maradt meg az "állati eredetű" ételeket tekintve. (Jó, még méz van otthon, azt nem is szándékozom száműzni, de szerintem egészen más kategória.) A tojás és tejföl kapcsán meg kell említenem, hogy nincs semmifajta belső kényszerem, pláne nem lelkiismeret-furdalásom akkor, ha vendégségben vagyok, és tojás, ill. esetleg tejföl alapú ételt készítenek. Úgy gondolom nem helyes hozzáállás az, ha a mások által szeretettel készített (amúgy vegetáriánus) ételt azért nem fogyasztanám el, mert tojás vagy tejfölt tartalmaz. Persze, mielőtt megyünk valahova, igyekszünk ezt, de legalább azt, hogy vegetáriánusok vagyunk jelezni mások felé. Sokan ugyanis azt sem tudják, mi fán terem a vegán életmód.

Az emberek vendégszeretetével ily módon nem szeretnénk (férjemmel együtt) visszaélni, másoknak nehézséget okozni. Bár irigylem ugyanakkor azokat, akik még teljesebb vegán életet tudnak élni. Törekszünk mi is, és a fejlődés lépésről lépésre történik. Minden mások általi törekvést - vagyis az étkezési igényünk kedvében járni - kedvesnek és intelligensnek tartok irányunkba.

Táplálkozáshoz kötődő változás az, hogy igyekszem egyre több nyers táplálékot magamhoz venni. Igen, ez nehezebb volt télen (jégsaláta, répa és alma volt a "sztár"), de amióta ismét magyar földeken érik a zöldség és a gyümölcs, azóta ez könnyebben megvalósítható.

Már Elek előtt is nekikezdtem a rendszeres testmozgásnak, ami ugyan a tél fagyos zimankójában alábbhagyott valamivel, de február vége óta ismét sikerül hetente időt szakítanom legalább 2 alkalommal az intenzív mozgásra. Emellett a 7 napból 5-6 nap igyekszem 20-30 perces gyaloglást is a napi menetbe iktatnom.

Ami a napfényt illeti. Egész életemben szerettem a meleget, a napsütést, így igazából túl sok tudatos változtatásra ezen a téren nem volt szükségem. Inkább a Napnak kéne tudatosabban sütnie.:) Úgy értem, hogy megfelelő napozási körülményeket tekintve.:)

Ha az intenzív fizikai mozgást nem is nagyon folytattam a téli időszakban, a rendszeres napi gyaloglást igyekeztem megvalósítani kb. kétnaponként. Ekkor pedig friss levegőben volt részem. S ahogy a napozáshoz nem kell semmi plusz motiváció, úgy a friss levegőn tartózkodás is csak télen nehezebb, addig amíg elindulok.

Nagyjából ezek a fizikai dolgok tekintetében meglépett változások, amelyek jó hatással vannak szervezetemre. Elsőnek meg kell említenem azt a tényt, hogy a korábban szinte állandósult derékfájásom a sérv és az életmód (ülőmunka, kevés mozgás, öröklött betegség) következtében hatalmasat fejlődött. Elek előtt nem emlékszem olyan napra, hogy ne fájt volna a derekam. Pedig kipróbáltam gyógytornát, úszást, masszázst, de igazán hathatós segítségnek egyik sem volt mondható. Viszont az Eleken kapott kezelések szinte csodával határos módon a fájdalmaim 90%-át eltüntették. Persze azóta a mozgásszegény életmódom is átalakult. De régen épp azért nem tudtam mozogni, mert derékfájás miatt nem esett igazán könnyedén a mozgás. Ma már ez elég szépen a múlté. Nem mondom, hogy teljesen minden eltűnt, de minőségileg sokkal jobb napokat, heteket élek.


Bejegyzésem végén pedig a tavaly Eleken eltöltött napok beszámolóit ajánlom minden kedves olvasómnak:

1. rész - Bevezetés, megérkezés, 1. nap

2. rész - Az első igazi böjt

3. rész - Gőzpakolás és a rostban gazdag kétszeri étkezés tapasztalata

4. rész - Reggeli, ebéd, és hol a vacsora?

5. rész - A kezelő(m) dicsérete

6. rész - Gabona és gyümölcs, egy pánikbeteg gyógyul

7. rész - Gyümölcshiány, úszás, vastagbélrákból meggyógyulás tapasztalata

8. rész - A "kolitiszes" páciens

9. rész - A lázterápia élménye

10. rész - Böjtölök, az asztmából gyógyuló, gerincferdülésből fejlődő fiú esete

11. rész - kozmetikai kezelés zárásként

Remélem, minden kedves olvasó talált benne érdekes, hasznos leírást.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr525385712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása