A szívbetegségről - I. rész
2013. június 03. írta: VegaLife

A szívbetegségről - I. rész

szív.jpgSue sohasem aggodalmaskodott túl so­kat a szívbetegség miatt. Igaz, édesap­ja 45 éves korában szívroham követ­keztében halt meg, de azt mindenki tudja, hogy a női nemi hormonok védenek a szív megbetegedéseitől, legalábbis addig, amíg a kli­max be nem következik. Egy éjszaka azonban Sue rádöbbent a valóságra. Fiatalabb húga 40 éves korában meghalt első szívrohamában, még a változás kora előtt. Sue hirtelen szembetalálta magát azzal, amitől legbelül mindig is félt: őt is érheti szívroham.

Szinte minden amerikai ismer valakit, aki szívbetegségben halt meg. Csakúgy, mint Sue, el­veszíthetjük közeli hozzátartozónkat e miatt a rettegett kór miatt. Talán vannak szomszédaink, barátaink, munkatársaink, akiket szívbetegség ragadott el. E gyilkos uralmának eredményeként közülünk többen - legalábbis alkalmanként -felteszik a kérdést: „Lehet, hogy én leszek a kö­vetkező?" Az efféle aggodalmak jogosak. A szív­betegség az iparosodott országokban az első szá­mú gyilkos. A népszerű téveszmékkel ellentétben a szív­betegség nem csak a férfiak betegsége. Ameriká­ban a szívbetegség a vezető halálozási ok férfiak és nők körében egyaránt. Mindannak ellenére, amit az orvostudomány tud arról, hogyan előz­hető meg ez a betegség, a legfrissebb statiszti­kák azt mutatják, hogy egyedül az Egyesült Ál­lamokban 1994-ben több mint 954 000 ember halt meg szív- és érrendszeri betegségekben, míg 1992-ben 925 000-en. Minden 33. másod­percben egy amerikai kardiovaszkuláris beteg­ségben hal meg. 1900 óta mindig - 1918-at kivé­ve - a kardiovaszkuláris betegség volt az Egye­sült Államokban az első számú gyilkos. Amikor egy repülőgép lezuhan az USA-ban, és százak halnak meg, az újságok napokig címoldalon fog­lalkoznak az esettel. Nagyon alapos elemzést végeznek, közhírré teszik a szerencsétlenség le­hetséges okát és azt, hogyan lehetett volna meg­előzni. Vegyük fontolóra, hogy hozzávetőlege­sen kétezer-hatszáz haláleset fordul elő naponta az Egyesült Államokban csak kardiovaszkuláris betegségtől, s közülük sok olyan hirtelen követ­kezik be, mint egy légi katasztrófa. Ez több, mint tíz Jumbo-katasztrófa naponta. E halálese­tek még csak nem is jelennek meg a hírek kö­zött, kivéve, ha egy híres személy hal meg szív­roham következtében. Ha a betegséget egyálta­lán megemlítik, azt is csak úgy, mintha elkerül­hetetlenül következett volna be. Ez a halálok több figyelmet érdemelne.

kézésszív.jpeg

Szomorú, de a halálesetek e rémisztő beteg­ségnek nem egyedüli negatív következményei. A kb. 258 milliós amerikai lakosságból 57 millió embernek ilyen jellegű betegsége van. Ameriká­nak évente a szív- és érrendszeri betegségek döb­benetes módon 259,1 milliárd dollárjába kerül­nek, ami nemcsak az orvosi és sebészeti beavat­kozásokat és kezeléseket tartalmazza, hanem a munkaerő-kiesést is. Ha valaki történetesen átél egy agyvérzést, ennek költségei egy átlagos élet­korú ember esetében az egészségbiztosítási számlákon és kereseti kiesésben 103 576 dollárt tesznek ki. Mennyivel jobb megelőzni az agyvér­zést vagy szívrohamot, mint fizetni valakinek, és mégis szenvedni a betegségtől és az azt biztosan követő gyengébb életminőségtől! Nem csoda, hogy Clyde Yancy dr, az Amerikai Szívtársaság dallasi divíziójának elnöke, a dallasi Texas South-western Medical Center egyetemén kutató kardiológus nemrég azt mondta: „Nem számít, hol tart valaki felnőtté válása folyamatában, közép­korú vagy öreg: a szív szempontjából egészséges életmód vállalása a leghatékonyabb dolog, amit azonnal megtehet." Nemcsak a leghatékonyabb, de igen fontos is, sőt valószínűleg életmentő és minden bizonnyal élettartam-növelő!

Hogyan lehet a szívrohamok számát csök­kenteni? Mit tehet az ember, hogy a szívroham esélyét csökkentse? Dr. Gyárfás Iván, az Egész­ségügyi Világszervezet kardiovaszkuláris beteg­ségmegelőző programjának vezetője úgy ma­gyarázza, hogy a megelőzésre vonatkozó lépé­sek, rendelkezések jelentős számú embert meg tudnának menteni az idő előtti, korai haláltól: „Világszerte évente körülbelül 12 millió ember hal meg szívproblémától, de több mint a fele életben maradhatna, ha jobb megelőzési progra­mok működnének.'"

A jobb megelőzési programok kb. 50%-kal vissza tudnák szorítani a szívbetegségből eredő (főleg a szívkoszorúér megbetegedéséből szár­mazó) halálozások számát, sőt a bizonyítékok azt mutatják, hogy optimális prevenciós progra­mokkal akár kilencven százalékkal is vissza le­hetne szorítani az esetek számát. Röviden: noha a szívbetegség messze a legfőbb halálozási ok Amerikában, nem kell annak lennie. Tíz szívro­hamból kilenc megelőzhető!

A bejegyzés alapjául a "Döntő bizonyíték" c. könyv szolgált.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr865316740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása