Akácos limonádé
2013. június 01. írta: VegaLife

Akácos limonádé

akácos limonádé.JPGMég nem mosta el talán mindenütt a pihe-puha akácvirágokat a minden nap ránk köszöntő eső.  Nincs is különösebb bajom az esővel, főként, hogy a májusi eső aranyat ér, és szerintem az utóbbi 10-12 napban ezt az aranyat hozó áldást nap, mint nap megtapasztalhattuk. Tény, hogy jobban örülnék, ha csak este esne és a Nap meleg fényét élvezhetnénk a világos órákban felhőtlenül. Az előző bejegyezésemben egy újabb bodzalimonádéval csalogattam elő a napsugárzást. Most egy újabb recepttel, képpel üzenek neki, hogy ideje visszatérnie és igazi nyárral megajándékoznia.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 db 5 literes üveg
  • kb. 10 fürt frissen szedett akácvirág
  • esetleg pár szál bodzavirág
  • 1-2 narancs
  • pár szál menta levelei - és ha van virága
  • méz (akácméz teszi igazán finommá) vagy más édesítő (pl: gyümölcscukor, barnacukor, stb.) elhagyható
  • 3 dl meleg víz (nem forró)
  • 4 l víz (ha melegebb italt szeretnénk, a víz is lehet melegebb, de ne forró, hideg ital esetén pedig normál víz)
  • esetleg jégkocka

 

Elkészítés:

Fogunk egy 5 literes dunsztos üveget, akárcsak a bodzalimonádéknál. A leszedett akácvirág-fürtöket átnézzük, nincs-e apró kis bogárka megbújva a virágzat között és egy kicsit leöblítjük vízzel. A virágokat az üveg aljára fektetjük. A narancsokat jó alaposan megmossuk és felkarikázzuk, majd a virágok tetejére helyezzük. Ha édesszájú társaságnak készítjük, akkor 2-3 evőkanál mézet (vagy más édesítőt) csurgatunk a narancsokra, de ez el is maradhat. Végül néhány szál mentának leszedjük a leveleit, megmossuk, és ezt is az üvegbe tesszük. Most virágzó fodormentám volt, így a virágát is felhasználtam. Megmostam és az üvegbe tettem.  Jöhet a nem forró, de valamennyire meleg víz, ami segít az ízek gyors "összeérésében". Ráöntjük. Fakanállal gyengéden átkeverjük, vagy meglötyögtetjük az üveg tartalmát. Végül további (hideg vagy meleg) vizet öntünk rá. Kistányérral, vagy konyharuhával letakarjuk az üveg tetejét mindig, amikor épp nem fogyasztunk belőle. Frissen szűrjük kancsóba vagy poharakba.

akácos limo.JPG
limonádé akáccal.JPG
akácos narancsos limoo.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr555339147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása