Föld napja alkalmából...
2013. április 22. írta: VegaLife

Föld napja alkalmából...

gyermekláncfű.jpgÁprilis 22. a Föld napja. Ezúton köszönöm Istennek a Földet és mindent, ami benne és rajta terem. Április és így a tavasz egyik - az emberek által gyakran mellőzött - kincséről készítettem képeket, amivel köszönetemet és hálámat kifejezem. Ez pedig nem más, mint a gyermekláncfű. gyermekláncfűkicsi.jpg

Általam most már biztos nem lesz mellőzve. Ma ettem a levelét is (mivel a virága már virágzik, ezért kesernyésebb az íze, számomra a rukkolához hasonlít, ami nem véletlen, mivel a ruccola a pitypang nemesített változata), és a szárát is. Mindkettőből saláta is készíthető. Szárát és levelét is elsősorban epe és cukorbetegeknek ajánlják, bár nem epegörcs esetén. Továbbá jó hatással bír a máj tisztítására is.

saláta gyermekláncfű.jpg

A levelét megszárítva teát főzve vízhajtó teát kapunk. Azt mondják, a gyermekláncfű az epe és a vese őre is. Levelét amúgy zöld turmix készítéséhez is használhatjuk. Persze ez esetben jó, ha szedés után rövid időn belül felhasználjuk. Levelét azért is ajánlják cukorbetegek számára, mivel inulint tartalmaz (akárcsak a csicsóka). Emellett vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, A-, D-, C- és B-vitaminokat, flavonoidokat, és béta-karotint is. Cukorbetegeknek ajánlják, hogy napi 10 szál virág nélküli szárat fogyasszanak el alaposan megrágva. (Persze megmosva.)

És a gyökeréről még nem is szóltam.... pedig az is megér egy külön tanulmányt.

Részletesebben tájékozódhat minden érdeklődő itt és egy keveset a wikipédia is ír róla.

single - gyermekláncfű.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr435238062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lullubell 2013.04.22. 13:21:36

Hol találtál ilyen szép pitypang mezőt? :)
Én tegnap a kertünkben lévő virágokat arattam le de ott nagyon kevés van és csak 2 üveg lekvár lett belőle.
Szeretnék találni egy helyet, ahol se kutya se macska se szmog nem éri a virágokat... :)

VegaLife 2013.04.22. 15:26:31

@Lullubell: Ez a gyönyörű rész az anyósomék telkén található. Sajnos nem tudom, hol lehet máshol szedni, ami nem útszél és környezetszennyezéstől mentes hely.
süti beállítások módosítása