Gasztroajándék ötlet: Hamis tepertőkrém
2013. április 10. írta: VegaLife

Gasztroajándék ötlet: Hamis tepertőkrém

gasztroajándék-töpörtőkrém.jpgItt volt a húsvét, s úgy adódott, hogy a szokásos családi látogatást nem tudtuk megejteni. Tavaly ilyentájt nem csak szüleinknél (mindkettő), hanem férjem egyik nénikéjénél is jártunk, de most máshogy alakultak az események az életünkbe. Míg tavaly medvehagymát olajban raktam el, és adtam ajándékba mindenkinek, idén csak egy látogatást tudtunk megejteni (eleve még húsvétkor is hullott a hó, ami megakadályozta, hogy sok medvehagymához jutottam volna), így oda hamis tepertőkrémet vittünk. Annyira megtetszett annak, aki kapta, hogy a következőket mondta és írta: "Amikor édesanyám krumplinyomóval összetörte a töpörtyűt és krémet készített, ennek pont olyan íze van." "Nem tudom, mit boszorkánykodtál össze megint, de ez valami fenséges". "Zabálom, s majd eldugom magam elől, köszönöm". Jelenleg és egész életében normál étkezésű családtagról van szó, aki nem vegetáriánus. Mivel ilyen nagy élvezet volt számára, néhány nap múlva küldtem neki egy újabb adagot. Szóval ez a kenyérre való is lehet gasztroajándék, csak jelezni kell, hogy  hűtőben tárolják, és néhány napon belül azért fogyasszák el. Nem csak húsvétkor, karácsonykor vagy más alkalomkor. Leírom ismét a receptet, hogy ne kelljen keresgélni:

A recept:

Hozzávalók:

  • 14 dkg szezámmag
  • 8 dkg lenmag
  • olívaolaj (hidegen sajtolt, extra szűz az ajánlott)
  • kókuszzsír
  • piros fűszerpaprika
  • őrölt köménymag
  • üveg, amibe tesszük

 

Elkészítés:


A szezám felét, vagyis 7 dkg-t megpirítunk olajmentesen lehetőleg teflon vagy kerámia edényben. Amíg pirul, a lenmagot és a szezámmag másik felét megdaráljuk, minél porhanyósabb állagúra. Amikor a szezámmag megpirult, szintén a darálóba tesszük. (Érdemes megvárni, míg kicsit kihűl.) A ledarált magokat összekeverjük és fele-fele arányban olívaolajat és kókuszzsírt teszünk hozzá, valamint ízlés szerint sózzuk, őrölt fűszerpaprikát és őrölt köménymagot keverünk hozzá. Ha nincs otthon kókuszzsír, készíthetjük csak olívaolajjal, de a hűtőben a kókuszzsíros változat jobban megdermed.

Az ajándékba adott első üveg csak kókuszzsírral készült. Hűtőben megdermedt és darabosan lehetett kenyérre tenni, nehezebb volt kenni. A második üvegnél már ismét tettem bele olajat (fele olaj, fele kókuszzsír) és kicsit folyósabb, kenhetőbb állaga lett. Mindkettő nagyon finom volt.

gasztroajándék - hamis töpörtyűkrém.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr135205304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bridget 2013.04.18. 22:59:47

Ez most pont nekem való recept. :)
süti beállítások módosítása