Sült csicseriborsó
2013. április 08. írta: VegaLife

Sült csicseriborsó

csicseriborsó sütve.jpgNyammmmm..... Jobb lett, mint vártam, mint számítottam rá. Nagyobb adagot készítettem, először is azért, hogy magában is fogyaszthassuk, másodszor pedig krumplival párosítottam, és brassóit kreáltam belőle, de erről majd bővebben a következő bejegyzésben írok. Szóval a csicseriborsó most már talán jobban kezd elterjedni a magyar konyhában, de tény, hogy még mindig nem sok étterem étlapján találkozunk vele. Pedig nagyszerű táplálék. Ezt is nagyobb mennyiségben vettem, anyuval felezve, de nem aggódok, gyorsan el fog fogyni, főleg, ha sütőbe teszem és ilyen ízvilággal készítem el.

Vetési ideje különben most van, áprilisban, és nem hagyhatom ki, hogy bizonyos területeken bagolyborsónak, csücsörborsónak  nevezik. Babbal szemben előnye, hogy nem zsizsikesedik.

Tápanyagtartalom tekintetében magas fehérje forrás, ezért is a vegák egyik kedvelt eledele. B1- és B6-vitamint, folsavat, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Babhoz vagy lencséhez viszonyítva jobb az emészthetősége. Rendszeres fogyasztása esetén csökkenhet a vér koleszterinszintje. Pektintartalmának köszönhetően pedig gátolja a gyors vércukorszint növekedést, ezért ajánlják cukorbetegeknek is. Ha belegondolunk az emberek nagy része koleszterin, vagy cukor, rosszabb esetben mindkettő problémával küzd. Itt van ez a csodás növény, és még sincs eléggé elterjedve a magyar háztartásokban. Remélem, következő receptem kedvet ad hozzá, hogy változtassunk a megszokott étkezésünkön, és igenis beiktassuk a csicseriborsót is az étrendünkbe.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre csicseriborsó
  • víz
  • ételízesítő
  • babérlevél
  • piros paprikakrém
  • 1 teáskanál mustár
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • majoránna
  • őrölt köménymag
  • olaj
  • sütőpapír
  • papírtörlő

Elkészítés:


Egy éjszakára, de legalább 8 órára beáztatjuk az alaposan megmosott csicseriborsót (kivéve, ha konzervet használunk). Másnap pár darab babérlevéllel és ételízesítővel megfőzzük. Amíg fő, összeállítjuk az olajos-fűszeres szószt. A fokhagymákat összepréseljük, és kb. 3-4 evőkanál olajjal összekeverjük. Teszünk hozzá majoránnát és őrölt köménymagot, valamint a paprikakrémből is egy keveset. Az egészet összekeverjük jó alaposan. Amikor a csicseriborsó megfőtt, ha maradt rajta lé, leszűrjük és a fűszeres olajjal a borsószemeket összekeverjük. Sütőpapíros tepsiben  kb. 40-45 percig sütjük. Kicsit roppanós, ropogós lesz, amikor a szemek átsülnek. Sütés után papírtörlővel felitatjuk az olajat és tálaljuk. Magában is elfogyaszthatjuk, de köretként is szolgálhat.

sült csicseriborsó.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr555205082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása