Cukkinis kukoricás rizottó
2013. február 10. írta: VegaLife

Cukkinis kukoricás rizottó

cukkinis kukoricás rizottó.jpgTalán kevesen ismerik a "risotto" szó történetét, ami igazából egy megtréfálásnak köszönhetően alakult ki a 16. századi Milánóban. A Duomo di Milano (Milánói Dóm) katedrális építésén részt vett egy tanonc, Valerius, aki az üvegablakok festéséért felelt. Valerius a festékekhez előszeretettel kevert sáfrányt, ezzel még intenzívebb színeket alkotva.
Mivel mestere állandóan csipkelődött vele, úgy gondolta, viszonozza és a sáfrányt most nem a festékhez keverte. Gondolt egyet és mesterének esküvőjére készített rizshez vegyített egy adagnyit a sárga növény szárított porából. Persze nem csak sárga színben pompázó rizs lett a végeredmény, hanem egy különleges ízzel megáldott étel, amely azóta ezer és ezerféle változatban készült el.

Az igazi rizottó végül is négy fő összetevőből áll össze:

1. Valamilyen alaplé (zöldség, húsleves, stb)

2. Rizs

3. Zöldségek (vagy hús)

4. Ízesítők

Ezt az elméletet ismerve az alábbi rizottót hoztam össze:

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 cukkini felkockázva (nekem fagyasztóból, de friss is jó)
  • 1 nagyobb marék kukorica
  • 2 marék rizs (nálam barna a nyerő)
  • ételízesítő (házi)
  • kurkuma (sáfrány helyett)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kurkuma

 

Elkészítés:


Az alaplevet egyszerűen elkészítjük. Fokhagymákat kisebb darabokra vágjuk, ételízesítőt, és kurkumát adunk hozzá (ez festi sárgára, de használhatunk helyette sáfrányt is), ezt összerottyantjuk kb. 3-4 dl  vízzel. (Épp, hogy kicsit forrjon.) Míg felforr, a rizst átmossuk, megpirítjuk (teflon bevonat esetén nem kell olaj, vagy kókuszzsír). Majd az alaplével felöntjük a rizst. Ha szükséges, még tehetünk hozzá kurkumát. Míg a rizs fő, egy kevés vízen, némi ételízesítővel megpároljuk a cukkinit és a kukoricát. Amikor a rizs már puhul, az utolsó 10 perc főzésre összekeverjük a zöldségeket a rizzsel. Amennyiben szükséges, még sózhatjuk. Tálalásnál napraforgóval és ruccolával kínálva még ízletesebbé tehetjük. Ehető főételként és köretként is elkészíthetjük.

cukkinis kukoricás rizottó2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr55072358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

suo tempore 2013.02.14. 13:00:03

jól hangzik, de

én olyat szoktam csinálni, amibe nem kell alaplé, ugyanis nem szoktam levesféléket főzni, a kocka meg nem opció

szóval az úgy indul,h hagyma és fokhagyma fonnyasztás, rá pár ek házi paprikakrém, aztán felkockázott cukkini és gomba, só bors,kevés pirospaprika, pár perc párolás után a rizs, és egy kevés víz (a zöldésges is eresztenek rendesen)

a végeredmény szabvány magyaros "rizseshús" lesz, hús nélkül

régebben borsót, répakockát is tettem bele, de egyszer a sok répától édes lett, azóta rá se bírok nézni erre a variációra

VegaLife 2013.02.20. 16:08:26

@suo tempore: Jó ötletnek tűnik a leírásod. Az alaplé nálam sem leveskocka, vagy leves, ha megfigyelted, hanem inkább fűszeres lé. Mindenesetre elképzelhető, hogy egyszer kipróbálom az általad leírt receptet. Köszönöm!
süti beállítások módosítása