Ruccolás tészta
2013. január 18. írta: VegaLife

Ruccolás tészta

RUCCOLÁS-tészta1.jpgMostanság gyakrabban kerül rukkola az asztalra.Régebben nem igazán szerettem, de a 2012-es év meghozta a változást. Nem tudom, hogy az Eleken eltöltött időnek köszönhetem-e, ott ugyanis nyersen, más zöld növényekkel együtt fogyasztottam. De az is lehet, hogy a valamivel nyersebb táplálkozásra való áttéréssel változik az ember teste és az, hogy mit kíván. Ahhoz képest, hogy a rukkola bizonyos vidékeken vadon megterem (Portugália, Spanyolország, Görögország, a Földközi tenger partjaihoz tartozó országok) elég sokára fedeztem fel ezt a zöld növényt. Kevesen tudják, hogy a káposztafélékhez tartozik és ráadásul virágzó növény, amely éjszaka árasztja illatát. Mivel a gyomorra jótékony hatással van, konkrétan gyomorsav kiválasztódás mennyiségét kordában tartja, gyomorfekély és savtúltermelődés esetén különösen ajánlatos fogyasztani. Mivel sötétzöld növény, így jótékony hatással bír a vér cukorszintjére, koleszterinjére, sőt hosszútávú fogyasztása még a kellemetlen testszag leküzdésében is szerepet játszhat. Ajánlják fogyasztani várandós anyukáknak is, egyrészt a már említett vércukorszintet stabilizálhatja, így segít megelőzni a kismamakori cukor megemelkedését, másrészt pedig az ilyenkor szokásos rosszullét tüneteire is mérséklően hat. Nem véletlen borsmustárként nevezik magyar nyelven, hiszen íze hasonlít a bors és a mustár ízeihez.

 A recept:

Hozzávalók:

  • 1 marék aszalt paradicsom apróbb darabokra vágva
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 2 db piros színű paprika (kápia, kaliforniai vagy pritamin)
  • egy marék ruccola (megmosva, lecsepegtetve
  • fél marék apróra vágott dió
  • 2 dl növényi tej
  • leheletnyi szerecsendió
  • ételízesítő
  • 50 dkg tészta (durum, vagy teljes kiőrlésű)
  • víz

Elkészítés:


A tésztát lobogó sós vízben al dentére főzzük. Közben a felaprított lila hagymát, újhagymát, paprikákat, aszalt paradicsomot és az aprított diót megpirítjuk, majd hozzáadjuk a növényi tejet. Amikor a hagymák és a paprika kicsit megpuhult, beleszórjuk a rukkolákat, amiket persze előtte megmostunk, lecsepegtettünk. Nem muszáj összevágni.Adunk az egészhez egy kevés ételízesítőt és szerecsendiót. Fedő alatt rottyan egy picit és kész is a szósz.Utólag még tehetünk hozzá fél maroknyi teljesen nyers ruccolát. Megdobja az ízét. Ha a növényi tejünk nem elég - mármint a 2 dl, akkor a megfőtt tészta vizéből vegyünk le egy keveset még hozzá.

A megfőtt tésztát leszűrjük összekeverjük a szósszal és kész is a finom "tésztasalátánk", amely önmagában is megállja helyét. Tésztasalátaként, vagy főételként is fogyasztható. Mi nagyon szerettük. Munkába is ezt vittük magunkkal.

rukkolás tészta.jpg rukkolás tészta1.jpg
ruccolás tészta2.jpg ruccolás tészta.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr875024830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása