Rusztikus kalózkenyér (konzervben megsütve)
2012. december 29. írta: VegaLife

Rusztikus kalózkenyér (konzervben megsütve)

Rusztikus kenyér1.jpgKalózkenyér. Sok évvel ezelőtt, házasságunk első hónapjaiban az egyik áruházlánc polcain fedeztünk fel egy sok magvas kenyeret. Kalózkenyérnek hívtuk. Már nem emlékszem, hogy valóban ez volt a valódi neve, vagy csak mi adtuk neki. Kerek hosszúkás formában sütötték. Napraforgó, tökmag és lenmag tuti voltak benne.  A neten többfelé láttam különböző gasztroblog-gyűjtő oldalakon, hogy többen megpróbálkoztak a "konzervben sütéssel". ÓÓÓ ezt nem hagyhattam ki én sem! Bár van néhány szebbnél szebb sütőformám, na de a konzerv, az valami egészen más. :) Mielőtt a receptet leírnám, el kell mondanom, hogy igazából a képen látható művek a férjem érdemei. Ugyanis ezek is "gasztro-ajándékként" karácsonyra készültek a rokonságnak. S míg Ő könnyedén (apró kis segítséggel) létrehozta ezeket a mesterműveket, addig én is el voltam foglalva egyéb karácsonyi tevékenységgel. Szóval Hölgyeim és Uraim, tekintsék meg férjem által készített kalózkenyereket. Mobilomon kikerestem a blogomról a kenyér-alapreceptjét, és csak annyit mondtam neki, hogy ez alapján biztos el tudja készíteni. Emellett még összekevertem neki egy pohárkában a magokat, amelyeket hozzáadott - kicsit megőrölve.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,7 dl meleg víz (magok miatt több kell, mint általában)
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 1 evőkanál olaj (magok miatt elég picit kevesebb, mint általában)
  • 1 dkg só
  • 3 dkg lenmag
  • 3 dkg szezámmag
  • 3 dkg napraforgómag
  • 2 dkg tökmag
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg mogyoró

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is (vagy egyéb édesítőt) raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Ennek hiányában csak feloldódik.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is. Téli napokon figyeljünk arra, hogy a liszt meleg legyen. Sütés előtt érdemes a hideg kamrából (ha ott van) elővenni és a fűtőtesten kicsit melegíteni (edényben vagy papírban).

Beletesszük a kenyérsütő gépbe a hozzávalókat és a dagasztó-kelesztő programra tesszük be. Az így megkelt és elkészült nyers tésztát margarinnal vagy kókuszzsírral kikent, kevés liszttel megszórt konzervdobozban sütjük ki. Margarin vagy kókuszzsír helyett sütőpapírt is használhatunk. A konzervek jelen esetben egy barack és három babkonzerv voltak, amelyeket hetekkel ezelőtt használtam fel. Mosogatógépben fertőtlenítve mostuk el őket.

rusztikus kenyér - magok.jpg Rusztikus kenyér2.jpg
Rusztikus kenyér3a.jpg Rusztikus kenyér4.jpg
Rusztikus kenyér5.jpg Rusztikus kenyér7.jpg
Rusztikus kenyér2a.jpg Rusztikus kenyér.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr784984885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása